Nejdéle si mezi okrasnými keři počkáme na květy ibišku. Poměrně pozdě raší (dokonce se někdy až obáváme, zda nezmrzl) a kvete od června až do konce září. Jednotlivé květy ibišků sice kvetou velmi krátce, většinou jeden až dva dny, ale každý den rozkvétají nové a nové. Takzvaný venkovní ibišek je druh ibišek syrský (Hibiscus syriacus).

Nebylo nijak snadné ho vyšlechtit tak, aby odolal mrazivé zimě. První odrůdy se sice vyznačovaly optimální mírou mrazuvzdornosti, ale barevné odstíny květů byly nevýrazné a malé. Současnou generaci odrůd však už můžeme směle zařadit mezi nejkrásnější v létě kvetoucí rostliny. Z původního druhu s menšími fialovými květy byly vyšlechtěny velkokvěté odrůdy s až patnácticentimetrovými květy v široké škále odstínů od bílé po sytě červenou.

Pěstování ibišku syrského

Keře ibišku jsou poměrně nenáročné. Nejlépe se jim bude dařit, pokud jim dopřejeme slunce, propustnou výživnou půdu, ve stínu kvetou méně. Mladým keřům alespoň první tři roky po výsadbě připravíme zimní kryt z kompostu a chvojí a chráníme je zastíněním před prudkým zimním sluncem. První dva tři roky rostou ibišky poměrně pomalu, později mají každý rok přírůstky kolem třicet centimetrů. Venkovní ibišek můžeme pěstovat v nádobách i v záhonech na zahradě, velmi hezky působí živý plot z ibišků, zvlášť pokud kombinujeme barvy květů.

S řezem venkovního ibišku počkejte na jaro

Ibišek syrský prořezáváme zásadně na jaře (březen až duben). Ibišek kvete na nových přírůstcích, nemusíme mít proto obavy, že se připravíme o květy, naopak budou větší a bude jich víc. Starší keře mívají zahuštěné větve a ty je třeba prostříhat, aby se světlo dostalo i dovnitř. Také zkrátíme loňské větve přibližně o dvě třetiny.

Ibišek na kmínku v přenosné nádobě potřebuje každé jaro hluboký řez, kterým tvarujeme a zahušťujeme korunu. Trvá pak déle, než obrazí, někdy až do konce května, ale pak bohatě kvete. U volně rostoucích ibišků stačí řezem rostliny omladit a prosvětlit jednou za tři roky. Radikální řez je kromě nádobových vhodné též pro staré ibišky s dlouhými větvemi, které již nerostou ani příliš nekvetou. Ten ale raději provádíme až v létě. Řez snáší ibišek velmi dobře, proto je možné ho podle potřeby tvarovat do živého plotu nebo do koruny na kmínku. Podle toho volíme i způsob stříhání.