Kromě praktického využití altánky, přístřešky, pergoly a pavilony přitáhnou také náležitou pozornost. Záleží tedy i na kvalitě jejich provedení a neměli bychom opominout ani to, zda se do daného prostředí hodí. Proto zvážíme dostatečně nejen jejich umístění, ale i materiál, který pro jejich výrobu či konstrukci zvolíme. Někdo má v oblibě "živé" altánky, či přístřešky, které vznikají z vrbových větví. Jiní naopak dávají přednost trvanlivějším, pevnějším a konstrukčně stabilnějším přístřeškům, jako jsou dřevěné nebo kovové altány či voliéry.

Styl podřiďte charakteru okolí

Zahradní domky a různé typy posezení podřizujeme charakteru zahrady a okolí domu, kde je hodláme umístit. Důležité je, aby posezení do prostředí zapadlo, ne aby nežádoucím způsobem vyčnívalo. Skvěle vyhlížejí tyto konstrukce v kombinaci s jezírky a rostlinnou výsadbou.

Favoritem zůstává dřevo

Nejvýhodnějším materiálem pro stavbu zahradních altánků, pergol a přístřešků pochopitelně zůstává dřevo. Svou roli ale může sehrát i zděná stavba natřená na bílo a kombinovaná s tmavým dřevem, nebo celokovová konstrukce. I takové stavby mohou působit přirozeně, zvláště pokud budou obklopeny zelení.

Zmínili jsme již rostoucí altánky z vrbového proutí, které jsou dobře tvárné, rychle narůstají a skvěle na zahradách vypadají. Takové přístřešky jsou ideálními místy pro hraní dětí. Splétáním větví vrby můžeme vytvořit jednoduché malé úkryty, ale i náročnější a zároveň pevnější a mohutnější vzdušné altánky.

Klasické altánky jsou konstruovány nejčastěji ze dřeva, ideálně z trvanlivého tvrdého dřeva dubového, cedrového, modřínového, akátového. Někdy volíme lehčí a finančně méně náročné druhy dřeva jako je dřevo smrkové nebo borové. Většina z nich bude potřebovat impregnaci.

Velikost podřizujeme typu využití

Máme-li velkou rodinu, na místě nešetříme. Zvlášť, pokud se na naší zahradě často scházejí všichni příbuzní. K relaxaci dvou či tříčlenné rodiny postačí mnohem menší prostor. Vždy však počítáme z možnou návštěvou. Pochybujeme-li nad velikostí, raději volíme větší stavbu. Dále si ujasníme tvar půdorysu a případnou volbu oken, dveří anebo zimního využití.

Volba správného místa je důležitá

Zatímco zahradní domky můžeme postavit prakticky kamkoli, pavilony umisťujeme spíše k zídkám nebo k domu, a to proto, abychom v nich měli krytá záda. Otevřené altánky anebo altány kulaté stavíme do prostoru s dobrým výhledem na zahradní jezírko, dlouhodobě kvetoucí keře, nebo na vyvýšené místo s působivým výhledem do okolí. Vždy je vhodné vybírat místa, kde je klid, odkud se dá něco zajímavého pozorovat, nebo kde lze v poklidu relaxovat. Zvolíme-li slunné stanoviště, bude nám na něm dobře v zahradním domku už i na začátku a také na konci sezóny.

Na co dávat pozor

  • Bíle natřený altán ze dřeva se hodí spíše do romanticky laděných zahrad. V jiných typech zahrad by působil nepatřičně.
  • Do moderních zahrad volíme spíše pavilony. Pozor ale na to, aby dostatečně odolávaly větru. Stavíme je proto do zákrytu za budovy a zídky, aby byly alespoň částečně chráněné.

Altány velké a bytelné umisťujeme jen do prostorných zahrad. Kolem sebe mají mít dostatek prostoru. Na malém pozemku by rozhodně nepůsobily dobře.

Pro malou rodinu postačí minialtánek s větší lavičkou krytou střechou s dostatečným přesahem. Půdorys zpevněné stavby tak může být menší než plocha střechy.