obrázek z archivu ireceptar.cz

Bohatá úroda rajčat na dosah – více plodů a žádné choroby

Rajská jablíčka se ve sklenících i na záhonech začínají červenat. Ale pokud chceme mít opravdu bohatou úrodu, potřebují i tak trochu péče. iReceptářTV radí jak na to.

Odborníci se dohadují, jestli jde o ovoce nebo zeleninu. Ale je to vlastně jedno, rajčata patří k tomu nejoblíbenějšímu, co můžeme na zahrádce sklízet. Navíc, ta která si vypěstujeme sami, krásně voní i chutnají, a rozhodně nepřipomínají ty umělohmotné náhražky z obchodů. I když už je jejich sezóna v plném proudu, s trochou péče navíc se můžete těšit z mnohem větší úrody.

HTML kód

 

Nezapomínejte zaštipovat

Některé rostliny zasadíme a už se jen těšíme na plody. Ne tak u rajčat, ta mají totiž tendenci neustále tvořit postranní výhonky. Když si tedy nedáte pozor, brzy budete mít ve skleníku sice hustou džungli, ale plody budete muset hledat lupou. „I kdyby se totiž na konci takového výhonku objevil květ, plod na něm nakonec nedozraje,“ vysvětluje spolupracovník Receptáře Vlastimil Šindelář a pokračuje: „Ideálně bychom měli tyto výhonky ulamovat každý den. Dokud jsou malé, lze je snadno odstranit a nezůstane po nich na rostlině téměř žádná ranka.“ Nemusíme se tak bát infekce a rostlina může veškerou sílu věnovat do hlavního stonku, a samozřejmě tvorby plodů. „Potřebujeme, aby rostlinky rajčat vyrostly rychle co nejvýš, protože pak se dočkáme velké úrody,“ podotýká Vlastimil Šindelář.

Listy nesmí ležet na zemi

Kromě vyštipování výhonků je třeba dávat pozor také na spodní patro listů. Ty by neměly nikdy zůstat ležet na zemi. „Na ležících listech se totiž okamžitě začne srážet voda a stávají se tak vstupním bodem infekce,“ varuje Vlastimil Šindelář. Hrozbou je zejména plíseň bramborová, která dokáže nejen poškodit úrodu, ale také zničit samotnou rostlinu. Ideální pomocí je tedy odlomit i dolní vrstvu listů, která se dotýká země. Samozřejmě je s tím potřeba počkat až do doby, kdy už je rostlina dostatečně velká a vytvořila si hustou síť listů na vyšších patrech.