Správně prořezané stromy jsou mnohem zdravější, lépe rostou a zároveň přinášejí i větší množství chutných plodů. Proto byste řez neměli nikdy zanedbávat. Pro stromy je stejně důležitý jako řádná zálivka, hnojení, sklizeň a zazimování. Neprořezané ovocné stromy nejsou provzdušněné a vytvářejí hustý porost, který stíní správnému vývoji budoucích plodů. Plody se stávají časem menšími a vyskytují se v menším počtu. Správné světlo a volný vzdušný prostor navíc ovlivňují i chuť sklizeného ovoce.

Jak provést výchovný a opravný řez jabloní a hrušní se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Jak na jarní řez jabloní

Celkově se u jabloní prořezává strom do tvaru pyramidy. Ovoce zpravidla nesou dvouleté větve. Především se odstraňují větve, které rostou směrem dolů nebo přímo nahoru a výhony, které jsou staré více než tři roky.

Výchovný řez jabloní

Jabloně byste měli každoročně stříhat od 1 roku po výsadbě, a to až do 6. roku. Záměrem výchovného řezu je založení silného kmenu, tedy silné kostry a korunky, která bude prosvětlena s přiměřeně pevnými základními větvemi. Zajistíte si tak včasnou plodnost.

Při jarní výsadbě omezte počet výhonů a ostatní zkraťte na dva nebo tři pupeny. Ve druhém roce se odstraňují konkurenční výhony, ostatní byste měli zkrátit o polovinu. Výhony ramen zkracujeme asi o třetinu. Vždy stříhejte na vnější pupen. Ve třetím roce je nutné ořezat veškeré konkurenční výhony, ty ostatní pokraťte zhruba o třetinu. Ve 4. roce je možné založit druhé patro.

Opravný řez jabloní

Jádroviny nejsou všeobecně na dobu řezu tolik náročné, přesto je vždy lepší počkat s hlavním řezem až po skončení mrazů, ideální dobou je tedy období od březnu do dubna. Je nutné odstranit veškeré suché, mrtvé a nemocné větve. Nemocné větve vždy odstaňte až po zdravé dřevo, aby se choroba dále nešířila.

Jak na jarní řez hrušní

Řez hrušní je o něco snadnější než u jabloní, protože tyto stromy mají řidší prosvětlenou korunu a plodonosný obrost, který vydrží déle. Také se udržuje do tvaru pyramidy a ovoce nesou krátké, víceleté výhony. Hrušeň mívá často tendence k vysoké koruně, proto zkracujte i hlavní větev, kmen se nebude tak prodlužovat.

Výchovný řez hrušní

Tímto řezem se tvaruje koruna a řez by se měl provádět u hrušní mezi 1. až 5. rokem. Pokud budete sázet hrušeň teď na jaře, nechte 3 až 5 hlavních výhonů a ostatní zakraťte na 2 až 3 pupeny. V dalším roce odstraňujte výhony rostoucí vedle sebe a na každé hlavní větvi ponechte tři výhony směřující ven z koruny stromu.

Opravný řez hrušní

Ze stromu v tuto dobu odstraňte staré plodící větve, které visí směrem dolů, kříží se či rostou směrem dovnitř koruny. Ulevte stromu stejně jako u jabloní od všech suchých nepotřebných větví a také těch napadených nemocemi. Pokud jsou potřebné větve málo vodorovné, vyvažte je směrem od kmene.

Související články

Zdroje: www.pestik.cz, www.dumazahrada.cz, www.domky-delta.cz