Jackfruit (džekfrut), česky chlebovník různolistý, je mohutný, až 30 m vysoký, stálezelený, hustě olistěný strom. Původně rostl v oblasti jihovýchodní Asie, ale se stoupající oblibou příjemně chutnajících plodů se jeho pěstování rozšířilo do všech klimaticky vhodných zón.

Rostlina patří do čeledi morušovníkovitých. Květy a plody rostou přímo na kmeni jako u kakaovníku. Jackfruit je vlastně obrovské plodenství, složené z mnoha černých podlouhlých semen ukrytých v chutném dužnatém oplodí.

Ovoce tvarem připomíná vodní meloun a pokrývá je zelená, hrbolatá slupka. Když plod otevřeme, najdeme v něm množství žlutých dílků s jemně gumovitou strukturou, tzv. „hadry“. Jedlá část má sladkou chuť připomínající fíky a příjemně voní. Dužina představuje jen asi třetinu váhy celého plodu.

Dužina má nejlepší chuť od června do prosince, ale ovoce je k dostání po celý rok. Každý jackfruit je díky různosti kultivarů jiný. Pro chuť je podstatná i vyzrálost plodů.

Jackfruit na jehle

Pro obrovskou hmotnost plodů (někdy až 80 kg), je ovoce prodáváno už naporcované na kusy. V pouličních stáncích dnes už i v některých evropských státech lze koupit naporcované dílky ovoce nabodnuté na jehlici.Domorodci ovoce konzumují v syrovém stavu, vždy si kus odlomí, postupně z něj ujídají dužinu a vyplivují semena.

Všestranné plody

  • Syrové ovoce se konzumuje chlazené, připravují se z něj ovocné saláty.
  • V teplé kuchyni nahrazuje maso i zeleninu – maso v omáčce, zeleninu po uvaření slané vodě.
  • Semena se pečou podobně jako jedlé kaštany, mají i podobnou chuť.
  • Uvařená či upražená semena mohou sloužit jako vložka do polévek či různých ragú.

Jacfruit pro zdravé kosti

Ovoce obsahuje vysoký podíl uhlovodíků, a kromě řady vitamínů i významné množství vápníku a fosforu. Na 100 g dužiny připadá energetická hodnota mírně přes 100 Kcal.

Sama jsem si vyzkoušela, že semena plodu koupeného na trhu ve Vídni spolehlivě klíčí. V našich podmínkách můžeme semenáče pěstovat spíše jako zajímavost do jisté únosné velikosti. Kvést a plodit začíná tříletý až osmiletý strom.

Jak vyzrát nad chlebovníkem

Při přípravě pokrmů z tohoto ovoce se doporučuje pracovat v chirurgických rukavicích anebo si natírat ruce i nůž jedlým kvalitním olejem, protože ovoce obsahuje množství lepkavého latexu.

  • Plod položíme do misky či košíku, aby zůstal stabilní.
  • Nožem vedeme řez do poloviny, centrální jádro vykrojíme. Dužina je rozdělená na segmenty, tzv. „hadry“, ve kterých je semeno.
  • Pokud dužinu po nakrojení ihned nespotřebujeme, vložíme ji do mikrotenového sáčku a uložíme do mrazničky, kde vydrží až rok.