Kvalitní výběr sazenic

K dostání je u nás více než třicet odrůd jahod. Vybírejte si takové, které jsou vhodné pro pěstování v dané nadmořské výšce. Jahody lze totiž pěstovat jak v nížinách, tak ve středních polohách a dokonce i v podhůří. Dalším kritériem je plodnost. Můžete si vybrat jednoplodící rostliny, měsíční nebo remotující, které plodí několikrát za sezónu.

Kupujte sazenice s visačkou UKZUZ (Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský). Ta vám řekne, že rostlina byla vypěstována u prověřených registrovaných velkopěstitelů. Rostlinka by měla mít srdéčko, kořenový krček, starší i mladé kořeny a pár listů. Vitální jahodník nesmí být suchý nebo skvrnitý. Jakmile sazenice donesete domů, ošetřete je roztokem proti fytoftorové hnilobě kořenů.

Vhodné místo

Jahodník potřebuje hodně sluníčka a vláhy. Nejlépe se mu daří v místech, kde dříve rostly brambory, papriky, rajčata, tykve, apod. Půda by měla být provzdušněná, neutrální až mírně kyselá.

Na tomto prostoru si připravte jamky o hloubce a šířce kolem 10 až15 cm. Srdíčko rostliny nesmí být pod zemí, ale ani by neměl vykukovat krček. Rostliny sázejte od sebe dostatečně daleko. Slabě rostoucím odrůdám stačí prostor kolem 20 cm, bujně rostoucí zase potřebují až 40 cm. Řádky by měly být od sebe 50 až 70 cm. Jakmile sazenice zasadíte, nezapomeňte na pravidelnou zálivku. Jahodníky také potřebují kvalitní hnojivo. Dopřejte jim ho, když se začnou objevovat první květy. (Zdroj: prima-receptar.cz)

Podzimní jahodový záhon ošetřete

Vysazovali jste jahodníky už na podzim? Z letní úrody se samozřejmě budete těšit také, jen je nutné rostliny náležitě ošetřit. Záhon okopejte a odstraňte nově rašící plevel, nejlépe i s kořeny. Poté u rostlinek jahodníku odstraňte staré a suché listy. V nich se často ukrývají škůdci nebo houbové choroby, proto buďte nekompromisní.

Nyní můžete k rostlině přihrnout zeminu, aby byla dostatečně krytá. Pokud jste si všimli, že jahody zapustily malé odnože, můžete je vyjmout a přesadit. Pár týdnů nechte rostliny nabrat sílu. Jakmile se ale začnou objevovat nová listová srdéčka, je na čase je přihnojit. Nejlepší hnojivo je kravský nebo koňský hnůj, vhodné jsou však i moderní chemická granulová hnojiva. Další dávku hnojiva pak rostlinám dopřejte, až začnou kvést, a mezitím nezapomeňte na pravidelné odstraňování plevele. (Zdroj: www.ceskestavby.cz)

Chraňte se před slimáky

Pěstitele jahod asi nejvíce děsí malí a hnědí slimáci, kteří jahodám nedokáží odolat. Osvědčení lovci slimáků radí nastříhat starou záclonu, vyrobit z ní sáček, a ten navléci zespodu na celou rostlinu. Další doporučují manuální sbírání, překážky v podobě popela, soli, mulčovací kůry nebo dřevěných prken. Slimáky také láká vůně piva, takže stačí, když do země zahrabete několik zavařovacích sklenic, nalijete do nich pivo a necháte slimáky "opít a utopit". (Zdroj: www.zahrada.cz)