Zdroje: izahradkar.cz, abecedazahrady.dama.cz

Co dělat v březnu s jahodníky?

Základem je očištění jednotlivých rostlinek. Na každém jahodníku nechejte jen několik nových krásně zelených listů. Zbavte se všech starých, suchých nebo zahnívajících lístků, které rostlina brzy nahradí novými přírůstky. Navíc odstraněním starých listů zabráníte případnému šíření hniloby či škůdců, které se ze starých částí rostlin mohou šířit na nové.

Podívejte, jak pečuje o jahodníkový záhon autorka z YouTube kanálu Zahrada:

Zdroj: Youtube

Práce v jahodovém záhonu

Použití plečkovače či ploskořezu je typické pro pěstování bez rytí. Tento způsob péče o půdu zdůrazňuje zachování vrstev zeminy, mikroklima a nenarušování půdy. Pro redukci plevelů se proto používají tyto nástroje, které naruší jen klíčení plevelů, čímž zlikvidujete nechtěné plevely ještě před tím, než zesílí v drobné rostliny, které budete muset vytáhnout ze země.

Prokypřete kolem jahodníků půdu

Pokud vás tento způsob pletí zajímá, podívejte se na to, jak postupovat v zakládání záhonu a péči o něj. Pletí na takovém záhonu má svá pravidla, a pokud se vám podaří je dodržovat, samotná likvidace plevelů je pak otázkou vteřin. Navíc je výskyt plevelů omezen na minimum a časem ještě klesá. Jste-li však zastánci rytí, můžete jahodníky okopat a půdu prokypřit už nyní. Dejte si však pozor, abyste citlivé kořínky jahodníků nepoškodili.

Hnojení jahodníku v předjaří

Také nyní v předjaří je možné a vhodné jahodníkům mírně přilepšit. Nyní bohatě postačí vrstva kompostu, kterou jemně rozptýlíte v okolí a přímo u rostliny. Můžete však začít používat i minerální hnojiva, která je vhodné v konkrétním na obalu doporučeném množství rozhodit, případně zapracovat do půdy.

Instalujte netkanou textilii

Plánujete-li použití netkané textilie, nyní je vhodná doba pro její instalaci. Alternativou je také mulčování slámou či štěpkou. Mulčovací kůra se v případě jahodníků nedoporučuje.

Související články