Zdroj: chalupari-zahradkari.cz, www.gardeningknowhow.com

Přesazování a dosadba

Pokud je nemáme v záhonech z minulých let, jahodníky, stejně tak jako předpěstovanou zeleninu, přesazujeme do záhonků nebo květináčů po zmrzlých, v druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.

Jahodníky sázíme mělko do půdy s rozestupy, aby měly jednotlivé rostlinky dost prostoru. Nemají rády chlad a ani větrná stanoviště. Proto vybíráme slunečné místo na zahradě nebo na oknech, s minimálně šesti hodinami slunečního svitu. Jahody potřebují ke zrání slunce, ve stínu jim bude chybět sladkost a mohou začít dříve zahnívat.

Dostatečná zálivka dobře propustné zeminy bohaté na humus je nutností. Jílovité, špatně propustné nebo písčité půdě bez živin se vyhněte a pamatujme i na to, že je vhodné zalévat pod zeleň. Nekropte listy ani plody.

Ideální je připravit si záhony k pěstění již na podzim, vhodnou předplodinou jsou brambory, papriky a rajčata. Na to už je nyní pozdě, ale třeba se dostatečně dopředu nachystáte letos na konci sezóny.

Jak na jahodník

Je červen a jahodníky už jsou venku. Jak jim pomoci k bohaté úrodě?

Dopřejte slunce nejen rostlině, ale i půdě okolo. Ta by měla být čistá, kyprá, případně zakrytá netkanou textilií, která propouští slunce i vodu, ale zamezuje odpařování a minimalizuje růst plevelů. Takhle dozrají o několik dní dříve a obsahují dokonce i více vitaminu C.

Jahody okopávejte opatrně, abyste nepoškodili jejich kořenový systém, naposledy na začátku kvetení. Později odstraňujte plevel ručně, bez zásahu motyčkou. Zeminu můžete obohatit přimísením kompostu, ale také hnojením. Prostudujte si pečlivě návod, u hnojení se vyplácí opatrnost. Hnojíme vždy dobře prolitou půdu, abychom zabránili popálení kořenů. Průmyslových hnojiv vhodných pro jahody je celá řada a najdete je v každém zahradnictví a i hypermarketech.

Pokud se rozhodnete zvolit přírodní cestu, rozhodně lze doporučit hnůj, močovinu, slepičí trus i zákvas z kopřiv. Jahodníky udržujte čisté a zdravé odstraňováním nezdravých listů i plodů. Rostlinky potřebují občasnou péči, ale již brzy se mám odmění sladkými plody.