Podzim je pro zahrádkáře náročné roční období. Musí sklidit poslední úrodu, zpracovat ji a záhony poté důkladně uklidit. I nyní jsou totiž plné plevele a odumřelých částí rostlin. To platí i pro jahodníky, které se přes léto rozrostly do malé džungle. Prvním krokem je tedy odstranění plevele. Pokud pěstujete jahodníky na černé textilii, vytrhejte plevel z otvorů a z okolí textilie. Pokud máte na textilii zeminu, vyplejte celý záhon.

Střih jahodníků

Máte-li jednou plodící jahody, asi jste je zastřihli již po skončení úrody v červenci nebo v srpnu. Nyní rostlinky zkontrolujte a odstraňte nové výhony a staré, uschlé či nezdravé listy. Vykopejte také ty jedince, kteří jeví známky choroby nebo přítomnost roztočíka jahodníkového. Ten napadá srdíčka mladých listů, které jsou pak zkroucené a nevyvíjejí se. Také je můžete seříznout na výšku cca pěti centimetrů. Do zimy obrostou mladými listy a stihnou založit nové květní pupeny. Tento krok však provádějte maximálně do poloviny října.

Stále plodící a měsíční jahody

Podobný postup můžete aplikovat i na stále plodící a měsíční jahodníky, které jste ořezali v období léta. Ostříhejte nové výhony a staré listy. Ponechte jen mladé, jež chrání srdéčko rostliny. Pokud jahodník stále ještě plodí, odstraňte květy a zelené plody. Zbytečně ho vysilují. Měsíční jahodníky rozhodně nadměrně nezkracujte. Stále plodící můžete zkrátit, opět je to ale dobré udělat nejpozději do poloviny října.

Související články

Jak hnojit na podzim

Před nástupem zimy dopřejte rostlinám hnojivo s vyšším obsahem draslíku, fosforu a vápníku. Na trhu existují speciální podzimní přípravky, jež posílí kořenový systém, rostlině usnadní přezimování a zvýší odolnost pupenů, které jahodník během října nasadí. Přihnojujte nejpozději do konce desátého měsíce.

Jahodníky v říjnu

Ještě než rostliny uložíte k zimnímu spánku, můžete je ošetřit postřikem proti chorobám a škůdcům. Z běžně dostupných prostředků se hodí přípravek Metation E50. Od poloviny října již můžete jahodníky zazimovat. Pokud je máte zasazené v černé textilii, máte o ohřev zeminy postaráno. V opačném případě mezi ně navrstvěte slámu, seno, řašlové pytle nebo kompost. Rostliny také překryjte chvojím nebo bílou netkanou textilií.

Zdroj: www.jakpestovat.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.prozeny.cz