Jarní období je spojeno s mnoha činnostmi na okrasné i užitkové zahradě. A jednou z nich je správná péče o jahodníky. Připravte je proto na novou sezónu a připravte jim ty nejlepší podmínky pro úspěšné a zdárné pěstování. Není nad sladkou a čerstvě utrženou jahodu plnou šťávy a vůně.

Základní informace o pěstování jahodníků se dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Jahodníkům je potřeba odlehčit

Po dlouhé zimě byste měli jahodníky ostříhat ostrým nožem či nůžkami a odstranit veškeré staré suché a nemocné listy. Vše nejlépe spalte, často se na nich totiž nacházejí choroboplodné zárodky, které by mohly být nebezpečné pro další pěstování. Následně zkontrolujte „srdíčka“, pokud na rostlině nejsou, pravděpodobně rostlina podlehla mrazům. Tyto zašlé kusy odstraňte celé a případně je můžete nahradit novými sazenicemi.

Jahodníky potřebují dýchat

Dalším krokem je nakypření půdy v okolí rostlin, dejte však pozor, abyste je nepoškodili. Použít můžete klasickou motyčku, na rozsáhlejší záhon se vyplatí použít elektrickou nožovou plečku, která je velmi snadná na ovládání. Stejně tak buďte opatrní, aby nedošlo k porušení kořenů.

Dodejte potřebné živiny

Následně přichází na řadu hnojení. Dopřejte dávku kombinovaného hnojiva s nízkým obsahem dusíku. Velmi oblíbená jsou hnojiva tekutá, která se velice snadno aplikují. Vždy dodržujte dávkování dle výrobce. Pokud se rozhodnete pro hnojivo granulované, posypte ho na záhon ještě před nakypřením půdy. Po aplikaci hnojiva nezapomeňte jahodníky i okolní půdu důkladně zalít.

Jahodníky ocení ochranu

Pokud chcete jahodníky ušetřit zbytečného plevele, a tím i svá záda, přikryjte takto připravené jahodníky netkanou propustnou textilií. Zamezíte tak růstu plevelu na minimum. V případě, že už máte jahodníky na záhonu, je výhodnější použít textilii bez výřezů, a poté si je dle potřeby udělat. A protože je textilie propustná, můžete přes ni bez problémů i zalévat. Zakrytá půda se bude navíc lépe zahřívat, což přispěje k celkově lepšímu růstu a vývoji.

Místo textilie je možný i mulč

K zakrytí jahodníku je možné využít i další materiály, nejčastěji to je mulč, seno, sláma či drobně posekaná tráva. V každém případě by měla být jejich vrstva vždy jen tenká, aby se nesnížila propustnost vody a nedocházelo ke vzniku nežádoucích plísní.

Jak ještě jahody ochránit?

Protože si některé rostliny navzájem pomáhají, můžeme mezi jahody vysázet například česnek, který je ochrání před výskytem slimáků, mšic, mravenců i některých druhů plísní.

Související články

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.rostlinky.cz, www.izahradkar.cz