Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.gardeningknowhow.com

Proč dávat aspirin jahodám?

Aspirin, acylpyrin čili kyselina acetylsalicylová je běžný lék, který se užívá jako analgetikum. Je to prví synteticky připravený lék, který spatřil světlo světa v roce 1853, nicméně už staří Egypťané používaly tablety vyráběné z vrby a dalších rostlin bohatých na tento druh kyseliny. Obyčejně se používá při horečce, ale také pro ředění krve, nicméně rostliny ani jedno z toho nepotřebují.

Aspirin jahodám svědčí

Kyselina acetylsalicylová rostlinám, jako jsou jahody, rajčata či lilky, pomáhá k růstu a podporuje jejich obranný mechanismus. Obsažená kyselina acetylsalicylová jahodníky posílí a zvládnou případný střet s chorobami i škůdci lépe. Po použití aspirinu rostliny nápadně poporostou. Aspirin také oddálí vadnutí u řezaných květin. Děje se to díky tomu, že kyselina rostlině nedovolí hned uvolnit hormon, který způsobí uvadání.

Domácí hnojivo na jahody z aspirinu

Aspirin je nejvhodnější použít v zálivce nebo jako postřik na list.

Na postřik se nejlépe hodí 3 tablety aspirinu (o síle 250–500 miligramů) rozmíchané v 10 litrech vody. Postřik je vhodné provádět ráno, dokud nejsou sluneční paprsky příliš silné. Optimální je opakovat postřik každé 3 týdny.

Hnojivo z aspirinu si vyrobíte doma, když 1 tabletu rozpustíte ve 125 ml vody a necháte půl hodiny povařit. Do vychladlé aspirinové vody se doporučuje ještě přidat 3 kapky amoniaku pro dezinfekci a naředit 4 litry vody.

Na čerstvě zasazené, a proto nedostatečně zakořeněné sazenice, použijte dvě tablety rozmíchané v litru vody. Takový roztok můžete rovnou použít jako zálivku. Respektive při přihnojování je vždy dobré napřed zalít a až následně použít hnojiva.

Související články