Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.kupi.cz

Hnojivo z droždí je skvělé i pro jahodníky

Použití droždí má spoustu výhod. Nejenže díky němu chleba či buchty nádherně nakynou, droždí je také plné zdraví prospěšných látek, které jsou důležité i pro rostliny. Které látky to jsou? Ať už sušené nebo čerstvé, droždí obsahuje vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro celé tělo. Určitě stojí také za zmínku, že v něm najdeme i draslík, sodík, vápník, magnézium, zinek a železo. Droždí navíc napomáhá rozkladným procesům v půdě i růstu kořenového systému, který je samozřejmě důležitý pro zdraví a sílu rostlin.

Droždím potěšíte jahodníky po sklizni

Droždí je jednoznačně přesně něco, co jahodníky po odplození ocení. Pokud jste již sklidili, jahodníky budou už jen zdobit zelení, růst a sílit. Právě pro toto období se proto hodí používat droždí. Domácím hnojivem z droždí můžete rozhodně zalévat právě v této době, kdy je vhodné jahodníkům zajistit kvalitní výživu a nachystat je na příští rok. Postaráte-li se dobře, příští rok se můžete těšit na bohatou úrodu.

Příprava hnojiva z droždí

Příprava tohoto domácího a zcela přírodního tekutého hnojiva pro rostliny je jednoduchá, a navíc skoro nic nestojí. Recepty na přípravu hnojiva z droždí se mírně různí, nicméně všechny používají převařenou vodu, která by však neměla být horká, ale spíš jen pokojové teploty. Připravte si také balíček droždí a dvě lžičky cukru, které rozmícháte v litru vody a necháte několik hodin na teplém místě, aby se kvasinky probudily.

Takto připravený základ ještě nařeďte čtyřmi litry vody. Používejte jako zálivku po troškách, ale snažte se celou dávku ihned spotřebovat. Aby měly kvasinky možnost v půdě pracovat, toto hnojivo se výborně hodí během léta, kdy je půda vyhřátá. Můžete jím zalévat jahodníky, ale také další ovoce, zeleninu či okrasné květiny každých čtrnáct dnů.

Související články