Zázrak pro jahody i celou zahradu

Je to bylina všem dobře známá, výroba hnojiva z ní je prastarou metodou a připravit ji zvládne opravdu každý. Budete-li ale touto konkrétní bylinkou přihnojovat, výsledky se jistě dostaví, a pak se můžete těšit na bohatou sklizeň. Znalí již tuší.

Zázračnou bylinou nejen pro jahodníky, ale celou zahradu, je kopřiva, a hlavně z ní připravená jícha. Důležitý je ale také zákvas z kostivalu!

Paní Lenka pro vás připravila tento příspěvku o přípravě kopřivové jíchy, který najdete na jejím YouTube kanálu Život v souladu.

Zdroj: Youtube

Proč byste měli jahodníky zalévat kopřivovou jíchou?

Na kopřivovou jíchu nedají zahrádkáři dopustit z mnoha důvodů. Je to hnojivo velmi výživné a nic vás nestojí. Kromě kopřiv lze na jíchu čili zákvas použít celou řadu jiných rostlin. Někdo dělá jíchu i z plevelů, připravuje se běžně jícha kostivalová, pelyňková, z pampelišek, heřmánku nebo vratiče.

Zeleň se ve vodě zcela rozloží zkvašením, zůstanou jen pevnější zbytky na dně a velmi tmavá tekutina se následně ředí a používá k zalévání.

Jíchy a zákvasy mají velice dlouhou historii a ví se, že se používají minimálně od středověku. Podle druhu fungují nejen jako hnojivo, ale také pro odpuzení škůdců a také jako prevence proti některým onemocněním. Což se očekává například u vratiče, přesličky nebo pelyňku.

Výhodou jíchy je to, že rostliny v této formě dokáží živiny rychleji a lépe zpracovat než například po přidání kompostu. Jde navíc o zcela přírodní a ekologické řešení, takže pokud máte místo a káď nebo jinou velkou nádobu, směle se vrhněte do díla a běžte požnout kopřivy.

Jak se připravuje kopřivová jícha čili zákvas?

Rostliny se používají čerstvé. Mohou být v celku, ale lépe se s nimi pracuje, pokud jsou alespoň nahrubo posekané. Zeleň musí být zcela ponořená ve vodě, ale neplňte nádobu až po okraj.

Nádobu vystavte na osluněné místo. Teplo totiž přispívá ke kvašení, což je známá věc a funguje to i v případě jíchy. Pokud bude jícha ve stínu a chladu, procesy se sice započnou, ale celkové prokvašení a rozpuštění zelené hmoty bude velmi zdlouhavé.

Jíchu čas od času promíchejte a můžete ji mít z části zakrytou víkem nebo nějakou deskou, nicméně nesmí zůstat zakrytá úplně.

Až přestane směs bublat, voda zůstane tmavá ale čirá a veškeré pevné nerozpuštěné zbytky padnou na dno, přichází čas ke scezení, ředění a použití. Pokud chcete jíchu používat jako běžnou zálivku a pak tedy kdykoli je to třeba, řeďte ji vodou v poměru 1:10. Jestliže ale budete jíchou hnojit jen nárazově a jednou či maximálně dvakrát do měsíce.

Jak zmiňuje v příspěvku paní Lenka, kopřivová jícha je velmi dusíkaté hnojivo, a proto je takříkajíc „na zeleň“ čili podporuje růst a bujnost i olistění. Nicméně na násadu na květ a zrání plodu budete potřebovat hnojivo s vyšším množstvím draslíku, a pak přichází na řadu kostival, u něhož se má za to, že je bohatší na draslík. Z kostivalu pak můžete také připravit domácí zákvas úplně stejným způsobem.

Související články

Zdroje: poe.com, radimejak.cz