Zdroje: www.nasezahrada.com, www.zahradkarem.cz

Péče o jahodníky se vyplácí

O jahodníky je třeba pečovat téměř celý rok. Podívejte se na krátké video z kanálu Zahrada, Pěstování s Dany. Autorka vám vysvětlí, jak pečovat o jahodníky právě teď na podzim, ještě před příchodem zimy. Věnujte jahodníkům péči, jakou si zaslouží. Tyto dlouholeté trvalky jsou sice na naše podmínky zvyklé, ale přesto péči nezanedbejte. Takhle se stará zahradnice Dany:

Zdroj: Youtube

Zbavte jahodníky plevelů, sestřihněte a mulčujte

Rozhodně zbavte plevelů veškeré záhony i květináče, kde pěstujete jahodníky. Pletí záhonů je bohužel krom zimy celoročním problémem, kterému je potřeba věnovat čas i trpělivost. Zbavte okolí jahodníků všeho, co tam nepatří, a při té příležitosti je i dobře okopejte.

Dany také doporučuje jahodníky ostříhat. Někdo zbavuju jahodníky starších listů hned po doplození, nicméně průvodkyně tímto krátkým příspěvkem upřednostňuje odstranění listů až nyní. V létě, kdy je ještě hodně teplo mohou listy posloužit jako ochrana jahodníků před žárem. Ostříháním nyní připravíte rostlinu o přírodní mulč, který by jinak přirozeně vznikl z odumírajících listů, ale i na to je myšleno.

Zda stříhat či nestříhat jahodníky je otázkou a samozřejmě existuje mnoho důvodů pro i proti, ani nemluvě o početných zastáncích obou názorů. Ti, kteří stříhají, se domnívají, že zásahem pomohou rostlině k obrodě a zároveň ji zbaví materiálu, který může zahnívat a stát se místem vzniku plísní apod. Odpůrci oponují tím, že rostlina potřebuje maximální množství listů pro fotosyntézu, a proto tento zásah považují za nežádoucí a rostlinu poškozující.

Jahodníky stříhejte alespoň pět centimetrů nad zemí. Odstaňte velké vadnoucí listy a vyčistěte celou plochu okolo jahodníku. Dejte si pozor, abyste nepoškodili střed rostlinky, tedy srdéčko. Jestliže už máte ostřiháno z léta, odstraňte jen výhony a špatné listy. Zbavte rostliny také případných květů či plodů.

K práci se můžete postavit také proudovou metodou a požnout listy jahodníků srpem. Pokud se rozhodnete pro tento plošný způsob, musíte jej provést ještě v první polovině října, kdy listy pěkně drží tvar a nepoléhají. V tomto období jim také stihnou ještě vyrašit nové listy a založit květní pupeny na příští rok.

Toto samozřejmě neplatí pro nově vysazené jahodníky. Do takových rostlin rozhodně nijak nezasahujte.

Nezpomeňte jahodníky ještě pohnojit i zalévat

Hnojení jahod je určitě dobrý nápad, avšak rostlinky dokáží živin využít jen omezenou dobu, proto používejte hnojiva ještě v říjnu a později už ne. Pro tyto účely použijte podzimní hnojiva, která napomáhají rostlinám zesílit pletiva a kořenový systém, aby lépe překonaly chladné zimní období. Rostlinky také mírně přihrňte kompostem. Doporučuje se také hnojení slepičím zákvasem silně ředěným s vodou v poměru 1:10.

Ideální záhon jahodníků je mulčovaný záhon. Naprosto nepřekonatelná je sláma či seno. Je to funkční pokrývka, která nejen brání excesivnímu růstu plevelů, ale také udržuje vhodné mikroklima na záhonech a v příštím roce bude sloužit i jako suchá podložka pro těžknoucí a poléhající plody jahodníků.
Záhony je také možné krýt netkanou textilií či fólií, která plní stejný účel. Jahodníky je na zimu vhodné přikrýt chvojím či větvemi smrku.

V případě suchého počasí nezapomínejte také zalévat až do zámrazu. Pokud nemrzne, pak i během suché zimy.

Související články