Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Nejlepší je jahody zobat jen tak, přímo utržené ze záhonu. Jakmile ale nastane jahodová sezóna, lahodných bobulek není nikdy dost. Jahody navíc patří k jednomu z nejzdravějších druhů ovoce a rozhodně by neměly ve vašem jídelníčku chybět. Nejenže obsahují poměrně vysoký obsah důležitého vitaminu C, jsou ale i doslova nabité antioxidanty. Ty zase organismus zbavují oxidačního stresu a působí jako prevence proti neurodegenerativním chorobám.

Nemáte zahradu? Pěstujte jahody na balkoně

V sezóně se dají jahody pořídit takřka na každém kroku, ale jejich cena není zrovna nízká.

Vypěstujte si svoje voňavé ovoce přímo na balkoně. Není to nijak složité. Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Nejvhodnější jsou k pěstování na balkoně jahody stáleplodící. Ty kvetou od jara do podzimu. Volit ale můžete i stáleplodící a převislé odrůdy zároveň.

Místo truhlíků PET lahve

Asi nejjednodušší způsob je jahodníky pořídit jako kontejnerové sazenice, navíc je pak můžete vysadit ihned na jaře. Abyste nemuseli kupovat drahé truhlíky nebo závěsné květináče, vysaďte je do PET lahví. Ideální jsou větší PET lahve, pětilitrové.

Jednoduše je rozřízněte na půl, udělejte do nich čtyři dírky těsně pod místem, kde jste lahev rozřízli. Dírkami provlékněte provázek tak, abyste získali očka na zavěšení květináčů. Vzniklé květináče jednoduše naplňte vhodným substrátem a zasadťe sazeničky jahod, do substrátu je příliš neutemujte, ať mají prostor pro růst.

Jak se o jahodníky starat

Místo, kam zavěsíte PET lahve s jahodníky, je velmi důležité. Jahodníky touží po slunném místě. Rozhodně ale nesnesou prudké přímé sluneční paprsky. Ty by zase mohly listy i květy spálit. Navíc jahodníkům nesvědčí průvan. Ujistěte se tedy, že jahodníky dáváte na místo chráněné před větrem.

Stejně tak hlídejte pravidelnou zálivku. Zvláště pak v období květu a jakmile jahodníky začnou plodit. Chybu rozhodně neuděláte, ba naopak, když jahodám dopřejete kvalitní hnojivo. Určitě není od věci si doma vyrobit i vlastní substrát, předejdete tak nejrůznějším plísním a škůdcům, které si často donesete domů v kupovaném substrátu.

Postup, jak na kvalitní substrát, najdete v tomto článku:

A které odrůdy jahod se pro pěstování na balkoně hodí? Zaměřte se na odrůdy Selva, Grandian nebo třeba Elan a Camara či Fragoo White.

Zdroje: www.youtube.com, www.nkz.cz