Právě nyní jsou v zahradnictvích k dostání sazeničky jahodníku, nejčastěji v multipack baleních. Pokud jsou dobře zakořeněné a správně je vysadíme, první úrody se dočkáme již letos, ačkoli více plodů sklidíme až za rok. Někteří pěstitelé nabízejí také tzv. frigo sadbu.

Detaily o výsadbě jahod se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Jahodníky před výsadbou namočte

Jedná se o mladé, avšak plně dorostlé jahodníky, na podzim sklizené a do jara uchované v chladu. Zakoupíme je bez listí, zato s mohutným kořenovým systémem, díky kterému nadzemní část brzo doroste. Sazenice jsou prostokořenné, nechráněné substrátem – po vyjmutí z lednice je musíme brzo vysadit. Před tím je na hodinu namočíme do vody a kořeny ještě o třetinu zkrátíme.

Můžeme si vybrat rozmanité odrůdy jahodníku, které se liší chutí, vůní, tvarem i velikostí plodů, ale především dobou zrání. Pokud vysadíme jahodníky rané, středně rané, pozdní i stáleplodící, sklízet budeme od června až do listopadu.

Jahody milují slunce

Jahodníkům dopřejeme co nejslunnější místo. Svědčí jim propustná, mírně kyselá půda bohatá na humus, který dodá kompost. Pokud je těžká, jílovitá (z vlhké snadno vymodelujeme pružný váleček) odstraníme ji ve vrstvě zhruba 30 cm, na dno záhonu nasypeme 10 až 15 cm silnou vrstvu drenáže ze štěrku nebo písku a doplníme zralým, nevápněným kompostem nebo speciálním substrátem pro jahody. Výtečnou příměsí je také listovka – zkompostované listí. Pokud na místě rostly hluboce kořenící plevele, jako je svlačec, položíme ještě pod drenáž karton, který je potlačí a časem se rozloží. Před výsadbou půdu lehce udusáme, například rychlými šoupavými krůčky.

Jak sázet jahody: Návod krok za krokem

  1. Rostlina by měla být zahrnuta substrátem do stejné výše jako v květináčku. Srdéčko jahodníku musí být vždy nad zemí – u frigo sadby je to část nad kořenovým krčkem.
  2. Jahodníky potřebují prostor – sázet můžeme například v rozestupech kolem 30 cm do řádků nebo dvojřádků vzdálených od sebe 50 až 60 cm. Po výsadbě sazeničky důkladně zalijeme, a pokud nepřijde jarní déšť, zálivku po pár dnech zopakujeme. Půdu necháme odkrytou, aby se prohřála. Pokud po dvou třech týdnech vyraší mladé plevele, podsekneme je motyčkou nebo plecím očkem, těsně u sazenic je raději vytrhneme rukou, abychom nepoškodili kořeny jahodníků. Poté kolem rostlin i na cestičky nasteleme vrstvu mulče, listí nebo slámy, která chrání půdu a brání ušpinění plodů.
  3. Oblíbené je pěstování v černé netkané textilii, kdy sazenice sázíme do otvorů ve tvaru prostřižených křížů. Textilie potlačuje plevele a přispívá k prohřátí půdy. Ovšem nastýlka o půdu pečuje lépe, pod textilií je časem utužená. Je třeba ji na jaře a na podzim odstranit, půdu prokypřit a nastlat kompostem.

EXTRA TIP: Pozor na noční mrazíky!

Pokud hrozí mrazíky, kvetoucí jahodníky ochráníme netkanou bílou textilií. Ale přes den ji odkryjeme, aby hmyz květy opylil – časně zjara je spoleh především na čmeláky a včelky samotářky, které na zahradu přilákáme hmyzím hotýlkem.

Související články

Zdroj: Časopis Receptář