Ale jistě, není plíseň jako plíseň. Existuje ušlechtilá plíseň, která propůjčuje sametovou chuť sýrům, salámům, kvalitnímu vínu nebo podpoří účinnost léků. Jenže pak jsou tu ještě další plísně, které mají za lubem spoustu lumpáren. Taková je třeba plíseň bramborová, plíseň rajčatová, plíseň okurková nebo plíseň cibulová. Jejich zvláštní vlastností je škodolibost. Prostě dělají, co mohou, aby vám zničily úrodu, anebo alespoň znehodnotily drahý nákup ze supermarketu či farmářského trhu.


Plíseň si nevybírá

A pak je tu ještě další výtečnice – plíseň z rodu druhu Alternaria, Aspergillus nebo Cladosporium. Nejčastěji na ni narazíte doma, případně v interiérech. Rozpíná se na vlhkém zdivu, jako by ho chtěla celé obejmout. A aby toho nebylo málo, vzduch v místnosti ještě zamořuje toxiny a alergeny. Žít z touhle zlou a pomstychtivou plísní není žádný med. Obzvlášť, pokud jste alergik. Plíseň vás dokáže dohnat k rýmě, kašli, kýchání, zánětu spojivek či kožní alergii. A když už nebudete vědět, co se sebou, propadnete se do stavu neuvěřitelné únavy… A necháte (alespoň naoko) svého soupeře vyhrát. A to je špatně...


Chytrá houba - neviditelný kanibal

Dlouhodobý život s plísní je hřebíčkem do rakve. Tahle dáma ale na domluvy moc nedá, proto je důležité proti ní zakročit silou. Nejlepším krotitelem plísní je kupodivu samotná plíseň, která se říká chytrá houba. Její hlavní složkou je plíseň Pythium oligandrum, která bez mrknutí oka zneškodní šedou plíseň, červenou, fomovou či sklerocinovou hnilobu. Velice účinná je i v případě plísně okurkové. Tenhle „plísňový kanibalismus“ vám pomůže zbavit se nezvaných hostů nejen doma, ale i na zahradě. A co je nejlepší – chytrá houba poté, co dosvačí, zakuklí se do semínka a počká si na další kořist.


Ochránce vaší zahrady a jahod

Přípravky s chytrou houbou seženete například pod názvem Plyversum nebo Biorepel a můžete je použít na cokoliv plesnivého. Výhodou tohoto houbového kanibala je, že jde o čistě přírodní prostředek a nehrozí u něj žádné předávkování. Na zahradě můžete chytrou houbu využít k ochraně ovocných a zeleninových sazenic (jahody, okurky, rajčata). Můžete do ní namáčet vysazované rostliny, mořit semena nebo ji používat jako zálivku vzrůstajících sazenic. Jediné, co byste měli možná zvážit, je využití chytré houby u zrajících plodů. Výrobci většinou po aplikaci doporučují pětidenní pauzu ve sklízení.

U jahod, které jsou na plíseň náchylné, to znamená riziko přezrálých plodů, které se stávají terčem hladového hmyzu a hub. Proto doporučujeme plody preventivně odstraňovat každý den. Tím se alespoň částečně plísni vyhnete.

Zdroje: www.tajemstvizdravi.cz, www.prima-receptar.cz

Související články