Hlavně je třeba neseřezávat listy jahodníků plošně. I odplozené rostliny potřebují asimilovat a jejich plošným ořezáním bychom asimilaci zastavili a tím rostliny oslabili. Listy jahodníků odstraňujeme pouze po jednom, a to tak, že odstřihneme listy poškozené anebo napadené listovou chorobou. Jsou-li jahodníky napadené roztočíkem, provedeme opakovaný postřik.

Jakou půdu potřebují jahodníky

Jahodníky dávají přednost lehkým půdám s jen mírně kyselou reakcí. V lehkých půdách jahodníky po zimě velmi rychle obnoví svůj růst, neboť lehké půdy se dobře prohřívají. Nesnášejí trvale zamokřenou půdu, z níž neustále vzlíná vlhkost. V takových půdních podmínkách jahodníky uhnívají. Při nadměrné zálivce jahodníky mohou začít plesnivět. Řešení vlhkosti můžeme nalézt v podkládání jahodníků suchým materiálem, jako jsou například kola z papírového kartonu, nebo dřevitá sláma. Další řešení poskytne černá fólie, pod kterou bude půda dříve vysychat. V těžkých půdách jahodníky trpí nádorovitostí kořenů. Proto těžké půdy vylehčujeme směsí rašeliny a písku. Keříkům jahod neprospívá v půdách nadměrné množství solí a chlóru. Proto pozor na přehnojení půdy těmito složkami.

Jak na přípravu sadby

Odřezáváním šlahounů zamezíme vysilování rostlin jahodníků. Ze šlahounů odstraněných z trsů můžeme samozřejmě připravit novou sadbu. Nikdy však nevyužíváme k sadbě poslední výhony na šlahounu. Jsou nejslabší a bude trvat dlouho, než zesílí. Vybíráme jen opravdu zdravé a silné sazenice.

Výsadba až do konce července

Pro předpěstování sazenic jahodníků využijeme v záhonu spon 8 x 8 cm. Půdu předtím můžeme vylepšit rašelinou. Koncem července pak takto předpěstované sazenice vysadíme na předpřipravený záhon k trvalému pěstování. Jahodníky vysazujeme tak, aby srdéčko zůstalo vždy nad půdou. Pokud bychom jahodníky vysadili hlouběji, srdéčka by začala zahnívat a rostlina by posléze odumřela celá.

Kdy obměnit záhon

Jahodiště obvykle zakládáme na tři roky. V prvním roce se jahody s úrodou nijak nepředvedou, ale v druhém roce už budou vydatně plodit. Třetím rokem bude úroda stejná, nebo o něco nižší. Čtvrtým rokem už bychom se měli připravovat na sklizeň na nově založeném záhonu. Zkušení pěstitelé doporučují založit nový jahodníkový záhon na místě, kde jsme předtím pěstovali brambory. Záhon by měl být na slunném místě.

Hnojení půdy po sklizni jahod

Jestliže zatím záhon s jahodami nehodláme rušit, ale potřebujeme jej pouze prohnojit, použijeme speciální hnojiva určená pro jahody, nebo záhon prohnojíme Cereritem či NPK. Do září můžeme volit hnojiva s vápníkem a fosforem, od září ale už nepoužíváme přípravky s vysokým obsahem hořčíku a dusíku. Nejpozději na konci října bychom měli prohnojit záhon naposledy. Často se využívají na hnojení sušené slepičince, které dodají jahodníkům jak fosfor, tak draslík. Seženeme je ve formě granulí ve specializovaných prodejnách.