Snad každý zkušený zahrádkář má svou vlastní metodu nebo více metod, jak od jahodových záhonů dostat co nejdál veškerou havěť, která může celou úrodu zničit za krátkou chvíli. A nejedná se jen o jahody, ptáky láká i jiné sladké ovoce, jako jsou borůvky, rybíz, třešně a další.

Cédéčko či strašák

Jedním z triků je rozvěsit po zahradě fáborky z alobalu. Jejich šustění prý ptactvo spolehlivě odradí. Někdo zase nedá dopustit na zavěšené kompaktní disky, které se ve větru pohybují a také způsobují nepříjemné odlesky. Kreativnější pěstitelé staví na zahradu strašáky různých podob a velikostí.

Ochranné sítě a pletivo

Praktickým a oblíbeným pomocníkem jsou i plastové ochranné sítě, většinou v zelené barvě, aby splynuly s rostlinami. Vybrat si můžete rozměr, který vám vyhovuje, sítě pořídíte za pár stovek, takže investice není zase tak vysoká. Síť ochrání před špačky, kosy a jinými ptáky. Jsou vhodné i na vinnou révu. Můžete použít také jemné pletivo na rámech, hodí se především na vyvýšené záhony.

Trik s víčky od plastových lahví

Funguje i chytrý trik s víčky od plastových lahví. Musí však mít červenou barvu, stejnou jako jahody. Mezi jahodové keříky umístěte pár červených víček, která mlsné ptáky dokonale zmatou. Budou totiž přesvědčeni, že se jedná o červenou jahůdku, ale když do domnělého plodu klovnou, zjistí, že o jahodu nejde. To je pak navždy odradí od vašeho záhonu, prostě si v mysli zakódují, že to červené, co u vás roste, není k jídlu.

Související články


Zdroje: petrazahradnici.cz, www.magazinzahrada.cz