Sklizeň jahod – kdy a jak nejlépe?

Jahody v našich podmínkách dozrávají postupně podle aktuálního vývoje počasí, obvykle od konce května do prvního červencového týdne. Důležitou roli hraje také lokalita, kde je pěstujeme a to jak její nadmořská výška, tak i na umístění záhonu. Rychleji dozrají jahody na místě, kde mají dostatek slunce. Záleží také na pěstované odrůdě. Kdo si chce protáhnout sklizeň jahod na maximum, vysadí různě rané odrůdy. Jahody můžeme sehnat rané, polorané, středně rané, pozdní a stáleplodící.

  • Nechte jahody dokonale dozrát – nejchutnější jsou plně vyzrálé plody. Jahody nepatří mezi plody, které ještě po sklizni dozrávají. Proto je důležité sklízet plody opravdu zralé. Poznáme to snadno – budou celé rovnoměrně probarvené. Nejprve se červeně vybarví horní část plodu, spodní část bývá někdy výrazně pozadu, zvlášť u větších plodů. Proto se vyplatí podívat před utržením také na spodní stranu plodu.
  • Při sklizni nepoškoďte ostatní plody – abychom nepoškodili nezralé plody, je ideální zralou jahodu uštípnout i s kališními lístky a krátkou stopkou. Někdo k tomu používá malé nůžky. Pokud bychom se snažili jahodu pouze utrhnout, hrozí nebezpečí, že společně se zralým plodem utrhneme i ty nezralé.
  • Vyhněte se otlakům – čím méně tlaku bude na jahody působit, tím déle nám po sklizni vydrží a nebudou se rychle kazit. Proto je ideální jak při sklizni, tak při skladování dávat jahody do co nejmenší vrstvy. Výhodné je např. při samosběru používat vlastní nádoby (pokud to jahodárna umožňuje) a nepřesypávat natrhané jahody z jedné nádoby do druhé.
  • Nejvhodnější čas na sklizeň – pro sklizeň jahod je ideální čas ráno, když oschne rosa, nebo až k večeru. To bohužel není tak snadné zohlednit při samosběru v jahodárně. Obvykle se tam už při začátku v 7 hodin ráno tvoří fronty a sbírá se do vysbírání. Nejméně vhodný čas je v odpoledních hodinách za slunečného počasí.

Jak udržet jahody co nejdéle čerstvé?

Pokud to je možné, rozložíme opatrně jahody pouze do jedné vrstvy. Tak se vyhneme tvorbě otlaků a také tomu, že se od nakažené jahody začnou rychle kazit mnoho sousedních. Vliv na čerstvost jahod má také teplota skladování. Při 1 °C vydrží jahody tři dny, při 5 °C dny dva a při 10 °C pouze jediný den. Proto je pro krátkodobé domácí skladování nejlépe umístit jahody do chladničky.