Záclonové čepičky

Máte menší záhon a se slimáky doslova bojujete o každou jahůdku? Pak vám určitě nebude vadit časová náročnost prvního triku, který vám nabízíme. Hodí se i pro šikovné ženské ruce. Zapátrejte v prádelníku nebo na půdě po staré zácloně. Tu následně nastříhejte na čtverce ve velikosti vašich jahodových trsů a po obvodu nastehujte. Nit stáhněte a vytvoříte tím jakýsi sáček. Takto postupujte dokud nebudete mít dostatečný počet záclonových sáčků pro všechny trsy. Na záhoně pak záclonový sáček pootevřete, navlékněte na trs, opatrně zatáhněte a zavažte na uzel. Můžete si být jisti, že slimáci se na jahody nedostanou.

Náš tip:

  • Pokud nejste příliš zruční nebo se vám nechce ztrácet čas se stehováním záclony, pořiďte si v obchodě s ochrannými oděvy jednorázové čepičky z netkané textilie. Odvedou stejnou práci jako záclonové sáčky.

Pilinový mulč

S větším jahodovým záhonem je výše uvedená rada poměrně hodně pracná, i pro vás však existuje možnost, jak slizké škůdce od jahod odradit. Postačí na to obyčejné piliny, které poslouží jako mulč. Rozprostřete vrstvu pilin mezi jednotlivé jahodové keříky, nevadí, pokud budou piliny trochu hrubší. Slimáky tento suchý a hrubý povrch odradí a znesnadní jim pohyb. Navíc pilinový mulč ochrání plody před hnilobou, protože zamezí styku s vlhkou hlínou.

Instalujte prkna

Někteří zahrádkáři doporučují instalovat do uliček mezi řádky prkna. Slimáci se pod ně s oblibou schovávají, poskytují jim přes den vlhké útočiště, kam kladou vajíčka. Přes den pak stačí prkno odstranit zhruba na týden, vajíčka na slunci a v suchu nepřežijí, nebo je s gustem sezobnou ptáci.


Zdroje: www.zahrada.cz, plantophiles.com