Botanické, původní druhy tulipánů jsou naprosto nenáročné a na louce, skalce nebo záhoně je můžeme nechat i po odkvětu. Oproti tomu tulipány s velkými květy oslnivých barev a tvarů vyžadují více péče, pokud mají být skvostné i v dalších letech. Vyjmutí cibulí z půdy a jejich skladování za ideálních podmínek je uchová v kondici.

V případě, že cibule tulipánů na smíšeném trvalkovém záhoně ponecháme, mělo by se jednat o záhon s rostlinami suchomilnými, který nebudeme v létě zalévat. V době odpočinku cibulím vláha neprospívá.

Kdy cibule sklízet?

Zatímco rané tulipány květy rozvíjejí v druhé půli března, pozdní zdobí zahradu v květnu. A podobně se liší i doba jejich sklizně. Nežli časem se raději řídíme stavem rostliny samotné. Cibule z půdy opatrně vyjímáme až poté, co listy seschnou a zásobní látky se stáhnou zpět pod zem. Důležité je opatrné vyjímání i šetrné zacházení s cibulemi, neboť každé poškození je vstupní branou infekce.

Jak je skladovat?

Cibule necháme důkladně oschnout na vzduchu při teplotě kolem 25 °C. Poté je v lískách nebo papírových sáčcích skladujeme na vzdušném místě při teplotě kolem 20 °C až do podzimní výsadby.

Během skladování cibule kontrolujeme a pokud by se na některé objevily bělavé, tmavě lemované fleky a cibule by měkly, ihned je odstraníme. Jsou napadeny fuzariovou hnilobou. Prevencí je i moření nebo postřik fungicidem – aplikovaný pouze v krabici s cibulemi nenapáchá žádné škody v přírodní rovnováze zahrady.

Pokud se na cibulích tvoří hnědé, tvrdé skvrny a praskliny, nebo dokonce již bělavý povlak, jedná se o další houbové onemocnění, a to plíseň modrou. Šetrné zacházení s cibulemi a skladování na vzdušném, suchém místě je nejlepší prevencí.

Množení tulipánů

Pokud si přejeme tulipány namnožit dceřinými cibulkami, vyjmeme cibule z půdy dříve - ve chvíli, kdy listy zasychají, ale ještě neuschly zcela. Díky tomu budou dceřiné cibulky ještě pohromadě a nerozpadnou se. Pokud jsou však cibule vysazeny v košíku, dceřiné cibulky najdeme i po rozpadu a můžeme počkat.