Nově vysazené stromky či keře, ale i stromky mladé čeká nelehké období, kdy se budou „bít“ o přežití. Bez vaší pomoci by boj byl většinou prohraný, ale jestliže stromkům k přežití pomůžete následujícími způsoby, můžete se z nich těšit mnoho let.

Pokud se u vás hojně vyskytují hlodavci nebo zajíci, kteří by vám v zimě mohli kůru stromků okusovat, popřemýšlejte o rozumné bariéře, která je ke kmínku stromků nepustí.

Nezapomeňte, jestliže bude mírná a suchá zima, stromky a keře občas zalít.

Deska proti slunci

Jestli se vám nechce pracovat s vápnem a štětkou, můžete stromy ochránit obalem. Dobře poslouží deska světlé barvy, kterou opřete o kmen stromku z jižní strany a upevněte ji, aby ji vítr neshodil. Světlá barva desky je důležitá, neboť kdybyste nainstalovali tmavou, sluníčko by se do ní opřelo vekou silou, čemuž chceme zabránit.

Obal stromků

Jako skvělá ochrana před mrazem, sněhem a sluncem je omotání kmínku vhodným materiálem. Než se pustíte do díla, nezapomeňte odstranit spadané listí. Pak můžete sáhnout po klasické jutovině, ale i po slámě, rákosu nebo starých kartonových krabicích.

Bílení, prostě klasika

Sluníčko je pro mladé stromy v zimě pohroma. Svými paprsky prohřeje přes den kůru, v kmenu se rozproudí míza a bum! Přijde mrazivá noc a vzniknou mrazové trhliny, které mohou způsobit postupné odumírání stromku. Proto se od pradávna využívá vápenné mléko. Jak přesně na bílení stromů se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: VLM

Jestliže se chystáte natírat starší stromy, nejprve seškrábněte z kmenu odumřelou kůru.

Sníh, vítaný ochránce

Napadaný sníh vám s ochranou stromků pomůže, protože jeho vrstva ochraňuje kořeny před mrazem. Dalším plusem je fakt, že sníh dodá stromku i vláhu. Na co jediné dát pozor? Na větve. Když příval sněhové nadílky bude větší, nános sněhu by mohl větve snadno zlomit. Nejkritičtější je obleva, kdy sníh na větvích začne tát a těžknout, ale v noci udeří opět mráz, voda zmrzne a vytvoří ledovou krustu.

Jestli máte nově vysazené malé stromky, zapřemýšlejte i o obalení jeho koruny, v čemž vám pomůže netkaná bílá textilie.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.prozeny.cz, hobby.instory.cz