Zdroje: living.iprima.cz, cs.wikipedia.org, abecedazahrady.dama.cz

Bohyšky zdobí listem

Záleží, jak se na tyto původně asijské okrasné květiny podíváte. Někdo vidí babičkovské nezajímavé zelené lopuchy, jiný rostliny s krásně velikými listy, které mohou být nejen zelené, ale také s bílým či nažloutlým lemováním, bílým pruhem či dalších namodralých, šedavých nebo žlutých odstínů. Je to vitální zeleň, která navíc potěší i květy, které krásně voní.

Bohyškám se také říká hosty či funkie. V našich podmínkách se jim výborně daří, je jich něco přes 40 druhů a stovky odrůd, ale většinu z nich najdete jen v Japonsku. U nás v zahrádkách najdete běžně bohyšku jitrocelovou, japonskou, modrofialovou či Sieboldovou. Máte-li možnost rozmnožit právě tyto druhy, neváhejte. Vytvoří ve vaší zahradě bujná zákoutí. I když nejde o bohatě kvetoucí barevnou explozi, nic nepotěší tak jako zdravá vitální rostlina, které se na první pohled daří. A právě to umí bohyška.

Množení bohyšek dělením trsu

Také množení těchto rostlin není vůbec náročné. Jsou to silné květiny, které podléhají jen slimákům. Rozmnožíte je rozdělením trsu. Rýčem rostlinu nadzvedněte a oddělte přiměřeně velkou část. Zbavte mateční rostlinu i sazenici potlučených listů a řapíků i poškozených kořenů. Původní rostlinu vraťte zpět, upravte okolí a roslinu zalijte. Sazenici ted budete muset najít příhodné místo.

Rozmnoženým bohyškám nabídněte záhon nebo nádobu

Podle barevné varianty zvolte také světelné podmínky pro rostlinu. Obecně platí, že panašované lisy jsou citlivé na slunce, zatímco tmavší zvládnou i přímé oslunění. Proto jsou nejcitlivější panašované a žlutolisté hostie a slunce nevadí především šedavým až modrolistým kultivarům. Jsou to však převážně květiny, kterým se daří v polostínu a jsou nenáročné i na půdu, proto se určitě nebojte osázet jimi právě málo osluněné a na živiny horší místa vaší zahrady či předzahrádky.

Novou sazenici můžete zasadit do nádoby nebo do záhonu a dobře zalijte. Mladé rostliny v nádobách je vhodné chránit před mrazy.

Související články