Zdroje: www.ceskenapady.cz, www.rexter.cz

Pěstování kanadské borůvky

Kdo pěstuje kanadské borůvky, dobře ví, že jsou to keře kyselomilné, které potřebují dostatek vláhy, slunce a půdu propustnou s nižším pH. Borůvky není těžké pěstovat, pokud jim zvládnete poskytnout ideální podmínky. Na kyselomilné rostliny nesmíte zapomenout, aby v neutrálních či dokonce příliš alkalických půdách netrpěly. Důležité není jen složení půdy, ale také vhodná hnojiva.

Máte-li zdravé a bujné keře, pak můžete vyzkoušet vypěstovat si vlastní sazenice. Kanadské borůvky je možné rozmnožit dvěma metodami.

Nové sazenice borůvky pomocí hřížení

Hřížení je sice méně pracné, nicméně v případě borůvek nebývá stoprocentně úspěšné. Pokud mají rostliny dost dlouhé boční větve, které je možné ohnout k zemi, případně k nádobě se substrátem, můžete se pokusit o hřížení. Větev je nutné ohnout, tak aby se dotýkala povrchu země nebo zeminy v květináči v blízkosti mateřské rostliny. V místě dotyku na větvičce plochým řezem odstraňte část kůry, větvičku zajistěte kolíkem, skobou nebo jiným způsobem a přihrňte zeminou.

Nezapomeňte zeminu udržovat vlhkou pravidelným zaléváním. Za rok zkontrolujte, zda větvička pustila kořínky. Pokud ne, můžete ponechat ještě jednu sezonu. V případě vytvoření kořenového systému odřízněte větvičku i s kořenovým balem od mateřské rostliny a vysaďte na konečné stanoviště. Pokud se vám povedlo hřížit v nádobě, pak bude následná manipulace i přesazení jednodušší bez zbytečného poškození kořenů.

Množení kanadské borůvky řízky

Kanadské borůvky je možné množit i řízky a rozhodně k tomu povolejte pomocníky ve formě stimulátoru růstu. Ideální řízky jsou zhruba 12 cm dlouhé s průměrem v řezu okolo 0,6 cm.
K jednoduššímu zakořenění odstraňte zhruba 5 cm kůry a ošetřete práškovým nebo tekutým stimulátorem růstu. Řízky zapíchněte do připravené nádoby či pařeniště s namíchanou rašelinou a pískem ve stejném poměru. Řízky mohou být až do půli v substrátu a zhruba 5 cm od sebe. Udržujte substrát vlhký občasným zaléváním a zkontrolujte stav kořenového systému nejdříve za několik měsíců. Nejvhodnější dobou pro odběr řízků je brzké jaro, zkušení zahrádkáři však mají dobré zkušenosti s odběrem řízků i během června.

Související články