Levadule, kterou namnožíte řízkováním, zůstanou nejen odolné proti chorobám, zachovají si stejné vlastnosti, ale také budou už přirozeně odolné vůči povětrnostním podmínkám, stejně jako mateřská rostlina. Mějte také na paměti, že je lepší vzít řízky z mladších rostlin, protože ty lépe zakoření.

Jak řízkovat levanduli na konci jara

Je nutné si také uvědomit, že o řízky musíte dobře pečovat, takže si řízkování dobře naplánujete, abyste na péči o ně měli dostatek času. Postup řízkování se také liší v závislosti na období. Pokud jste se rozhodli řízkovat nyní na konci jara, odeberte řízky o délce 5 až 8 cm, a to ze dvouletých i starších výhonů ještě před vytvořením základů pro květ. Řízky pak zakoření asi za tři týdny, poté se musí přesadit, ideálně do skleníku, kde nabydou na síle.

Množit levanduli můžete i v létě

Pokud jarní řízkování nestíháte, můžete to udělat i během léta. V tomto období odstřihávejte řízky dlouhé asi 8 až 10 cm, a to polovyzrálé z jednoletých výhonů, které jsou na bázi tvrdé, ale na vrchu měkké. Výhony nesmí kvést a v horní části je lehce zaštípněte. Dostanete se k řízkování až na konci léta, až na konci srpna nebo na začátku září? I to je možné. Odstřihněte výhony dlouhé zhruba 7 až 10 cm i s kouskem starého dřeva, kde se soustředí růstové hormony, pomáhající zakořenění. Měkké vrcholky zaštípněte.

Pracujte, když je zamračeno

Ještě než se pustíte do práce, je dobré vědět, že řízky se odebírají brzy ráno, dokud je rosa, nebo během dne, kdy však musí být zamračeno. Stejně tak pro práci s řízky se přesuňte do stínu, řízky nesmí zvadnout ani seschnout.

Trik se skořicí

Připravte si speciální substrát na řízkování a obyčejnou mletou skořici. Tu nasypte při sázení řízků k substrátu, zabráníte tak různým deformacím a degeneracím rostlin a skořice prospěje i jejich růstu. Odebraný řízek, tedy jeho spodní část, kterou budete vsazovat do substrátu, otrhejte, aby na ní nebyly lístky. V dolní části řízky šikmo seřízněte těsně pod nejnižší uzlinou. Ponořte konec řízku (asi 1 cm) do práškového růstového stimulátoru nebo skořice a větvičku šikmo zapíchněte do substrátu v sadbovači nebo v kontejneru. Substrát kolem řízku přitlačte a je hotovo.

Malé levandule zalévejte

Řízky by nikdy neměly být v suché půdě, vybírejte jim světlé stanoviště, ale ne na přímém slunci a podle potřeby zalévejte. Pokud do zálivky občas přidáte i fungicidní přípravek, ochráníte tak řízky před houbovými chorobami.

Související články

Zdroje: zahrada-centrum.cz, nkz.cz