Muškáty jsou klasika. Dokážou vytvořit nádherná aranžmá kolem oken. Pokud se chcete příští rok těšit záplavě těchto barevných květů, namnožte si je už teď.

Zdroj: Youtube

Po dlouhém létě mají rostlinky jistě spoustu výhonků a právě ty se vám budou hodit pro řízkování. Když je zasadíte, na podzim zakoření a na jaře pak budete mít připravené rostlinky do truhlíků. Když akci uděláte ve velkém, můžete podarovat i rodinu, kamarády a známé.

Příprava řízků

Řízkovat muškáty není zase taková věda. Vyhlídněte si dobře rostlý výhonek. Neměl by byt příliš měkký, ale zase ne dřevnatý, protože pak hůř zakoření. Vybraný kousek rostlinky by měl být minimálně 7 centimetrů dlouhý. Můžete ho odlomit rukou nebo odřezat nožem. Pak z něj odstraňte všechny květy a poupata, aby mladá rostlinka měla dost energie na svůj růst. Tímto způsobem si připravte hned několik řízků.

Šup s nimi do hlíny

Aby vám muškátové řízky dobře zakořenily, doporučujeme je ošetřit práškovým nebo gelovým stimulátorem. Hotovo? Pak už jen řízek opatrně zasaďte do půdy tak, aby se nátěr nesetřel. Muškáty mají rádi mírně kyselou půdu s pH 6 až 7. Použít můžete například rašelinový substrát s perlitem, který obsahuje i trochu hnojiv a živin, které rostlinka k zakořenění potřebuje. Zasazené rostlinky dejte na místo, kde je světlo a teplo. Muškát si nejvíce libuje při teplotě mezi 20 – 22 °C. Je u vás chladněji? Pak můžete rostlinky překrýt folií, aby jim bylo tepleji.

Voda z rýže jako stimulant pro kořeny

Muškáty nesnášejí přemokření, proto to se zálivkou moc nepřehánějte. Nejvhodnější je použít odstátou vodu, která má pokojovou teplotu. Naše babičky k zalévání také používaly vodu z uvařené rýže. Tenhle roztok totiž obsahuje škroby, které napomáhají vývoji kořenového systému. Rýže navíc obsahuje minerály, jako jsou dusík, draslík a fosfor, které podporují růst muškátů. U dospělých muškátů dokonce rýžová voda stimuluje tvorbu květů!

Kdy budou hotové?

Podle odborníků řízky zakoření do jednoho měsíce. Pak byste jednotlivé rostlinky měli přesadit do květináčů, aby se mohly hezky vyvíjet. Se zaštipováním muškátů také neotálejte. Jakmile rostlinka bude mít 5 – 6 listů, můžete s tím začít! Navíc každý zaštípnutý vrchol můžete použít jako řízek pro novou rostlinku. Rostlinku pak pravidelně hnojte a dopřejte jí dostatek světla. O muškátu se říká, že je květinou přátelství. Tak na jaře můžete spoustu lidí podarovat!

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.hobby.instory.cz, youtube.com

Související články