Zdroje: www.suprbydleni.cz, chalupari-zahradkari.cz

Túje jako solitéry i ploty

Túje jsou oblíbené stálezelené jehličnany, které nejčastěji zahrádkáři používají na živé ploty. Jsou to však i krásné solitéry, které nejsou jen zelené. Můžete si vybrat z různých barvených variací a také vzrůstu. I když je to zeleň monotónní a od používání na velké plochy se pomalu upouští, má i živý plot z tújí své velké výhody.

Roste u nás dobře, víme jak se o něj starat a je velmi dobře tvarovatelný. Takový živý plot je poměrně jednoduché vysázet a také růst je poměrně rychlý, proto brzy zacloní výhled na ošklivý plot či sousedův nepořádek. Jediným problémem může být to, že na takový živý plot bude třeba hodně sazenic. Ale na všechno je nějaký fígl a platí to i pro množení tújí.

Množení tújí

Řízky se obvykle připravují odtržením mladých větviček. Odtržení přímo od kmene zanechá na větvičce část kůry ze kmínku. Takový řízek je možné nechat kořenit v lehké vlhké půdě, nejlépe za použití růstového stimulantu. Můžete však také použít jednoduchou metodu, díky níž budou mít řízky ideální podmínky k rozvoji nového kořenového systému. Jak na to? Co budete potřebovat?

Túje nepotřebují mnoho. Jsou celkem nenáročné, i když je nutné je zalévat. Aby se dobře rozmnožily z řízků musíte jim zajistit vlhko po všech stránkách. Na to se báječně hodí PET láhve, které v tomto případě slouží jako samostatné skleníčky pro jednotlivé řízky, z nichž brzy vyrostou sazenice.

Jak namnožit túje pomocí PET lahve?

Řízky pořídíte ze zdravého keře odejmutím pěkných mladých konců větviček. Odstřihněte zhruba 20 cm dlouhé řízky a odstraňte dužnaté jehličky, abyste odhalili řez a asi 5 cm nad ním. Tuto část je vhodné zasadit do dobře propustné humózní hlíny, kterou můžete smíchat s pískem. Každá sazenička si zaslouží vlastní kontejner nebo květináč a také PET láhev, kterou bude přiklopena. Proto PET lahvím odstraňte dno a zakryjte jimi rostlinu. Tento způsob je možné praktikovat i v záhonu, jak je dobře vidět na obrázku. Nicméně vám řízky zakoření do půdy a jejich případné přemístění může kořínky pak poškodit.

V PET lahvi se bude tújím velmi dařit a bez problémů začnou zakořeňovat. Podobným způsobem se dá pěstovat z řízků mnoho rostlin. Například exotické teplomilné oleandry také milují podobné podmínky a PET láhev je proto skvělou pomůckou k jejich množení.

Související články