Každý zkušený zahrádkář ví, že mulčování ve většině případů rostlinám prospívá. Mulč zbaví záhon plevele, anebo alespoň zmírní jeho růst. Je rovněž skvělým pomocníkem pro udržení vlhkosti v záhonu, zabraňuje jejímu odpařování, je to vlastně jakási izolační vrstva, která ochrání půdu i před zamrznutím. Navíc se postupně rozkládá a působí jako hnojivo, dodá rostlinám potřebné živiny. Zabrání také přístupu škůdců ke kořenům. Může to být štěpka, sláma, kůra, seno nebo čerstvě posekaná tráva ze zahrady.

Pozor na rostliny

Mulčovací kůra způsobí, že se hlína okyselí, takže pro rostliny, které kyselou půdu potřebují, je doslova nutností. Uvítají ji třeba kanadské borůvky, brusinky, japonské javory, bobkovišeň, dřín květnatý, azalky či rododendrony. Naopak byste neměli mulčovat rostliny, které potřebují zásaditou půdu, jako například clematis, mochna husí, karafiáty nebo čemeřice, z okrasných keřů šeřík, zlatice převislá, tavolník, ze stálezelených pak třeba buxus, brslen nebo aucuba japonská.

Nové i stávající rostliny

Během zakládání zahrady, kdy je ještě hlína málo úrodná, je nejlepší začít s mulčováním. Zasazené rostliny zalijte, půdu kolem zakryjte netkanou textilií a rozvrstvěte organický materiál. Nově zakořeňující rostliny potřebují mulčování minimálně tři roky, dobu lze však i prodloužit. Pokud chcete mulčovat starší rostliny, je nutné půdu kolem nich velmi dobře odplevelit. V opačném případě hrozí, že plevel začne pod vrstvou mulče hnít a zvýší se tak riziko vzniku nejrůznějších chorob.

Související články

Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.ceskestavby.cz