Zdroje: hgic.clemson.edu, blog.fantasticgardeners.co.uk, www.receptyprimanapadu.cz

Zrzaví a další mravenci jsou pro přírodu sice i užiteční, ale všeho moc škodí. Zejména, když se celá jejich kolonie usídlí u vás doma, kde hledají potravu a přístřeší, ale stejně tak i na vaší zahradě. Mohou si nejen začít pochutnávat na pěstovaných plodinách, ale v jistém období i na vás.

Už od druhé poloviny léta se začínají rojit a tisíce mladých okřídlených samců opouští své rodné mraveniště. Nastává doba, kdy vás zrzaví mravenci mohou snadno poštípat. Není to nic příjemného, rána svědí a může se i podebrat.

Když se jim na vaší zahradě zalíbí, většinou je najdete pod většími kameny, kládami či jinými objemnějšími věcmi, ale také v záhonech a pěstěném trávníku. Obzvlášť během léta, kdy je teplé a vlhké počasí.

Zkušenosti ze spojeného království

Britský deník Express.co uvedl několik rad a zkušeností zahradníků, jak s tímto druhem mravenců zatočit, a to vůněmi, které nesnášejí:

www.express.co.uk

Tito odborníci se také zabývali otázkou, jestli má smysl mravence vyhubit nebo je spíše odlákat od míst, kde by vám mohli škodit. Došli k závěru, že druhá varianta je mnohem více ekologická a tudíž vhodnější, a že stejně není možné žádným účinným způsobem mravencům zabránit, aby se ve vaší zahradě usadili další a další nové kolonie. Prostě je lepší mravence tolerovat, ale zároveň usměrňovat. Jak tedy zrzavé mravence odlákat a co k tomu použít?

Odpuzující vůně

Některé rostliny, byliny či koření obsahují éterické oleje, které jsou velmi aromatické a mravenci jejich vůni nesnášejí. Vlastně je téměř odradí a jejich blízkosti se vyhýbají. Proto jim místa jejich výskytu můžete doslova okořenit skořicí, mletou kávou, chilli papričkami, pálivou paprikou, hřebíčkem, jalovcovým listem, majoránkou či sušenou mátou. Velkým hitem je i osolený celer posypaný skořicí.

A další možnost? Využijte ke stejnému účelu třeba i česnek, citron či rozdrcenou čerstvou mátu. Můžete dokonce na inkriminovaná stanoviště postavit i květníky s eukalyptem, bazalkou či levandulí. Jejich pronikavá vůně není mravencům také po chuti a urychleně opustí napadený prostor.