Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, abecedazahrady.dama.cz

Pro většinu zahrádkářů jsou mšice a jejich hubení každoroční záležitostí, není snad člověka, který by tento drobný, přesto okem viditelný hmyz někdy na nějaké rostlině (bohužel často na vlastní zahradě) nespatřil. Mšice žijí v koloniích a živí se sáním rostlinných šťáv, často si nejdříve všimneme pokroucených listů rostlin, což značí právě přítomnost tohoto škůdce. Vzhledem k tomu, že se mšice velmi rychle a hojně množí, dokážou rostlinu úplně zničit, pokud se jim neudělá včas přítrž. Problémem může být, že jsou často rezistentní na chemické přípravky. Nezbývá proto než se obrátit k tradičním domácím receptům.

Co na mšice platí?

Můžete si vyrobit několik druhů domácích postřiků, jejichž výroba není náročná, zato jsou účinné. Postřiky je samozřejmě potřeba opakovat, dokud se mšic nezbavíte, nastříkat jednou by rozhodně nepřineslo žádoucí efekt. Ale opakování není jen matka moudrosti, ale také boje proti škůdcům. Rozpisy jsou na větší množství roztoku, takže to samozřejmě není na jeden truhlík, ale ošetříte s ním i celou zahradu.

Preventivně můžete nasadit postřik řepkový, a to už na začátku jara. Vyrobíte ho z 5 l vody, 0,1 l řepkového oleje, 10 ml jaru, 10 g sody na praní. Pokud chcete ještě zvýšit účinnost, můžete přidat 2 g přípravku na hubení škůdců. Všechny suroviny důkladně promíchejte a pomocí rozprašovače roztokem pravidelně stříkejte potřebné rostliny.

Další variantou je tabákový postřik, při němž tabák alespoň využijete veskrze užitečným způsobem. Postup je následující: ve 3 l vody rozmíchejte 150 g tabáku. Směs hodinu mírně vařte, poté nechte zchladnout. Jakmile roztok vychladne, přeceďte ho přes husté sítko nebo plátno či punčochu a zřeďte s vodou v poměru 1 : 1. Opakovaně aplikujte na zasažené rostliny, dokud nebude s mšicemi amen.

Účinná v boji s mšicemi je také známá žahavka a léčivka kopřiva. Roztok k postřiku proti mšicím vyrobíte z ½ kg čerstvých kopřiv a 5 l vody. Kopřivy nechte vyluhovat 24 hodin, poté roztok sceďte. Můžete ho nejprve zkusit použít ředěný s vodou v poměru 1 : 5, pokud byste měli pocit, že je potřeba přitvrdit, vyrobte silnější koncentraci, nebo použijte i neředěný. Pro jistotu to nejprve vyzkoušejte na malém vzorku, aby roztok nebyl pro samotnou rostlinu příliš silný.

Svilušky jsou ještě těžší kalibr

Oproti viditelnějším, a proto snáze odhalitelným mšicím jsou svilušky mnohem záludnější. Stejně jako mšic i svilušek existuje mnoho druhů, z nichž za významné škůdce je považováno zhruba 10. Ty dokážou sáním šťáv rostlinu úplně zničit, což ještě podporuje fakt, že se rovněž velmi rychle množí. Nejčastěji se jedná o svilušku chmelovou nebo ovocnou. Jsou mnohem menší než mšice, dospělí jedinci připomínající miniaturní pavoučky jsou často velcí jen 0,5 mm, navíc žijí na spodní straně listů, takže je obtížnější si jich všimnout.

Upozornit na jejich přítomnost nás můžou drobné bílé skvrnky na listech, které ze začátku vypadají jako poprášené moukou. Později, pokud se proti sviluškám nezasáhne a sají nerušeně dál, list získává stříbřitý nádech a zavadá, postupně žloutne, až uschne. Některé druhy svilušek (například chmelová) vytvářejí na zasažených rostlinách pavučinky, v kterých můžeme i pouhým okem vidět droboulinké pohybující se tečky, svilušky. Stejně tak je můžeme vidět na spodní straně listů, někdy je potřeba vzít si lupu, protože barva svilušek se pohybuje od téměř neviditelné bělavé přes oranžovou až po černou. Svilušky mohou napadnout jakékoliv rostliny, zeleninu, ovocné stromy i pokojovky. Boj s nimi je dlouhý a úporný, rozhodně se nedá počítat s tím, že po jednom postřiku, ať domácí výroby, či chemickém, budeme mít pokoj.

Pomůže cibule, heřmánek i mýdlová voda

Svilušky mají rády sucho a teplo, takže jim svědčí suchý vzduch v bytech, obzvlášť v zimě, proto je důležité nezapomínat na rosení. Ale i venku, pokud je suché a teplé počasí, je potřeba rostliny zhruba od června kontrolovat, abyste mohli případné vetřelce zahubit hned v zárodku. U pokojovek platí, že nejvíce napadené části, pokud to rostlina snáší, zkrátka odstraníme a postřiky pak aplikujeme na zbytek rostliny. Na trhu samozřejmě existují chemické preparáty, ale pokud nechcete chemii používat (třeba na zeleninu), zkuste naše osvědčené tipy.

Slupky z cibule nevyhazujte, ale použijte jako základ účinného prostředku proti sviluškám. Postup je snadný – cibulové slupky nejlépe z několika cibulí zalijte vroucí vodou a nechte vyluhovat alespoň tři dny. Poté roztok sceďte přes sítko či plátno a neředěný aplikujte rozprašovačem na postižené rostliny. Ale pozor, protože svilušky žijí na spodku listů, je potřeba roztok stříkat právě na spodní stranu listů. A samozřejmě po několika dnech pravidelně opakovat do doby, než bude rostlina „čistá“.

Můžete zkusit i odvar z heřmánku – 5 až 6 polévkových lžic květů zalijte litrem vroucí vody a nechte vyluhovat. Poté sceďte, ale tento výluh je před aplikací potřeba zředit s vodou v poměru 1 : 5. Pak stačí aplikovat rozprašovačem, stejně jako v případě cibulového odvaru především na spodní stranu listů, ve frekvenci každé 3–4 dny po dobu 3 týdnů. Stejně tak můžete vyzkoušet i silný mýdlový roztok neboli normální tuhé mýdlo rozpuštěné ve vodě. Po postřiku tímto roztokem se svilušky udusí, ale i tento postřik je nutné opakovat, aby byla zasažena i čerstvě vylíhlá generace.

Pokud máte napadenou celou zahradu nebo například ovocný sad či vinici, můžete se uchýlit i k pořízení přirozeného nepřítele svilušek – dravého roztoče Typhlodromus pyri. Dá se koupit v podobě plstěných pásek, které se připevní na stromy či keře. Roztoči