Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.zahradaweb.cz

Hořká pihovitost jablek

Porucha se vyskytuje od začátku dozrávání u mladých a bujně rostoucích stromů nebo u stromů radikálně zmlazených. Příčinou onemocnění je narušení metabolismu uhlohydrátů, jež končí nedostatkem vápníku v dužině. Vápník je pro ovoce důležitý. Stabilizuje pektin, a tak zpevňuje buněčnou stěnu jablek. Nejvíce ohrožené jsou plody, které jsou vzdálené od kořenů. Jablka s deficitem tohoto minerálu jsou při skladování náchylnější ke hnilobám.

Proč mají jablka málo vápníku

Důvodů, proč mají vaše plody nedostatek vápníku, může být více. Nejčastěji je to způsobené povětrnostními a půdními podmínkami a nevyrovnanou výživou. V zemině může být nadbytek dusíku nebo draslíku, půda může být kyselá, nedostatečně zavlažovaná nebo naopak přemokřená. Náchylné k onemocnění jsou především odrůdy Angold, Bohemia, Coxova, Dukát, Topaz, Šampion, Rubín či Vanda.

Jak pihovitosti jablek předejít?

Důležitá je prevence a celoroční péče o jabloně. Vznik onemocnění předcházejte vyrovnanou výživou. Zvyšte obsah organické složky v půdě pomocí kvalitního kompostu. Stromy nepřehnojujte dusíkem ani draslíkem a jednou za tři roky dopřejte jádrovinám mletý dolomitský vápenec. Ten má zásadní význam pro úpravu pH půdy, zlepšuje půdní strukturu a potlačí případnou dominanci draslíku. Navíc funguje dlouhodobě.

Pozor na zimní řez

Pihovatosti předejdete, když omezíte zimní řez na nezbytné minimum. Radikální omlazení způsobuje výrazné zvětšení plodů a řídkou dužinu. Oproti tomu vhodně provedený letní řez může přispět ke zlepšení výživy jablek. Během června a července odstraňujte neperspektivní letorosty a vlky. Zabráníte tak stínění a odčerpávání vápníku. Od 15. do 20. srpna pak můžete zkracovat letorosty zastiňující plody.

Doplnění vápníku v průběhu vegetace

Pihovitosti jablek také můžete předejít mimokořenovou výživou. Stačí postříkat listy přípravky obsahující vápník. Mezi tato hnojiva patří Harmonie Vápník nebo Wuxal Kalcium. Postřik se doporučuje používat od počátku července ve čtrnáctidenních intervalech až do sklizně. Nižší dávky aplikujte v raných fázích růstu, vyšší těsně před sklizní.