Likvidace pařezů bývá poměrně náročná, a pokud pařez nepřekáží, tak je vlastně zbytečná. Připravili jsme pro vás inspirativní fotogalerii, čím a jak pařez osázet a dát mu tak další smysl existence. Sice mu už nebudou přibývat další letokruhy života, přesto bude vlastně žít dál. Pokud budete chtít pařez využít jako atraktivní prvek zahrady, myslete na to před kácením stromu. Je dobré se předem nad další výsadbou zamyslet a tomu uzpůsobit výšku řezu. Někdy je vhodnější ponechat pařez vysoký 30-40 cm, jindy bude lépe vypadat vyšší zbytek stromu – klidně až 1 metr vysoký.

Inspirujte se přírodou

Při procházce lesem můžete nasbírat spoustu inspirace, kterým rostlinám se na starých pařezech daří. Stačí zatoulané semínko a na pařeze začne vyrůstat semenáček nového stromu. Zvlášť skvěle se daří kapradinám a vřesům.

Pařez můžete skvěle zakomponovat do stávající zahrady. Pokud v něm vytvoříte drobnou prohlubeň, můžete z něj udělat originální květináč a osázet jej třeba i letničkami. Spoustu parády udělá lichořeřišnice, kterou můžete vysadit poblíž. Pokvete celé léto a její bohatý porost bude skvělou ozdobou pařezu.

I milovníci sukulentů se mohou inspirovat v přírodě. Netřesky ke svému životu potřebují opravdu minimální podmínky a budou celoroční ozdobou torza stromu. V přírodě roste netřesk výběžkatý hlavně ve skalních štěrbinách, ale i na pařezu se mu bude dařit. A pokud si chcete s pařezem opravdu vyhrát, pak jej můžete osázet různými drobnými sukulenty, které se obvykle pěstují na skalkách. Skvěle vyniknou také lomikameny, které nás na jaře potěší svými květy.

Spoustu parády nadělají letničky

Pokud toužíte po atraktivní barevné podívané, pak stačí udělat na vrchní straně pařezu prohlubeň, v které už v zemině mohou růst vhodně zvolené letničky. Vybírat musíme s ohledem na místo, kde pařez stojí. Výborně vypadají aksamitníky, použít můžeme i petúnie či surfínie.

Záleží jen na vás a ploše pařezu, zda je vysadíte samotné či zkombinujete s dalšími vhodnými rostlinami, které jsou atraktivní tvarem či zbarvením listů. Samozřejmě, že se pařez může stát třeba i součástí tzv. houbové zahrady a místo květin na něm můžete pěstovat některou z dřevokazných hub, třeba hlívu.