Cukety jsou mohutné rostliny. Velká plocha listů odpaří mnoho vody, a proto jí musíme rostlině i dodat. Vláhu potřebuje i pro bujný růst, stejně jako přiměřené hnojení. A také tvorba velkých květů a přehršle plodů (které sklízíme mladé a křehké) rostlinu stojí mnoho energie.

Štědrá dávka vody

Rostliny zavlažíme raději větším množstvím jednou za několik dní (podle počasí), nežli každodenní sprškou. A dopřejeme jim najednou třeba dvě konve, aby se voda dostala skutečně až ke kořenům. Závisí pak na kvalitě půdy, zdali vláhu zadrží a bude tak kořeny napájet ještě dlouhou dobu. Čím více humusu obsahuje, tím více vody pojme – litr kvalitní půdy v sobě uchová až tři litry vláhy. A s tím souvisí další péče o rostliny, a tou je hnojení. Pokud zvolíme organická hnojiva, poskytneme rostlině kvalitní výživu a zároveň prospějeme půdě a podpoříme tvorbu humusu. Zatímco v počátcích růstu je ideální na dusík bohatý kopřivový výluh, v době nasazování květů a zrání plodů je nejvhodnější ve vodě zkvašený a dostatečně naředěný drůbeží trus. Koncentrát lze i zakoupit.

Tip pro úsporné a dlouhodobé zalévání

Vedle rostliny zapustíme hliněný květináč, který vodou naplníme a rostlina, poté, co jej ovine kořínky, si bude vláhu postupně odebírat.

Mulčování šetří vodu i práci

Mulčování trávou, listím či slámou šetří vláhu, chrání kořeny rostlin, opět podporuje tvorbu humusu a navíc brzdí růst plevelů. Nastýláme však jen v tenké vrstvě a materiál postupně doplňujeme. Krček rostlin nezahrnujeme, ve vlhkém mulči by mohl plesnivět.

Mulč z čerstvé trávy sice láká slimáky, ale můžeme pod něj políčit pivní pasti, nebo granule na bázi glukonátu železa, které neškodí jiným živočichům. Slimáci neohrožují ani tak plody a listy, zato jim chutnají květy cuket.