Pomýšlíte na pěstování hrušní?

Milujete také hrušky? Toto ovoce už z mnohých sadů vymizelo, a přitom byly hrušky dřív na každém kroku. Snad už jen na Ladových obrázcích je tolik hrušní jako jabloní a kluci na ně rychtářovi chodí dírou v plotu!

Které jsou vaše oblíbené? Pevné, zelené a šťavnaté nebo žlutohnědé, jemné a měkoučké, které voní i od stopky? Abyste nepřebrali! Vybrat musíte především hrušeň takovou, které se bude u vás dařit.

Chcete mít i vy svoji vlastní hrušeň? Pokud ano, se správným zasazením a řezem vám může pomoci tento příspěvek z YouTube kanálu Televízia JOJ.

Zdroj: Youtube

Jak pečovat o hrušeň

Jako pěstování čehokoli i u hrušně je třeba popřemýšlet o správném místě a podmínkách, stejně jako o péči. Nač byste neměli zapomenout?

Za nejideálnější je výsadba okrasných i ovocných dřevin na podzim. Za nejvhodnější stanoviště pro hrušku se považuje dobře osluněné a prohnojené místo na jihozápad. Ideální je, když je strom chráněný před větrem, ale také před případnými mrazíky. Typicky se pěstují hrušně také u zdí či ve špalíru.

Pokud se bude „předčasné jaro“ opakovat i v budoucnu, budou již kvetoucí stromy čelit nárazovým prudkým změnám a mrazíkům. A patrně se o ochraně ovocných stromů vyplatí popřemýšlet už při výsadbě, protože hrušně jsou na chlad citlivé.

Nutné je také dát stromu dostatečný prostor. Pokud se o něj budete starat, s přehledem vás přežije a dorůstá až 12 metrů. Záleží to však také na odrůdě i způsobu pěstování.

Druh hrušně k výsadbě na vaší zahradě vybírejte nejen podle nároků na teplotu či nadmořskou výšku. Hrušně nebývají samosprašné, a proto se vysazují nejméně po dvou nebo v kombinaci s kdouloní, což je téměř zapomenutý a málo využívaný druh ovoce.

Do malých zahrad se ale dají pořídit také samosprašné odrůdy, nicméně i ty plodí lépe, pokud je v jejich blízkosti jiná hrušeň.

Hrušeň potřebuje řez i přihnojení

Při výsadbě je vhodné mít jámu nejen dobře připravenou prohnojením a prolitím vodou, ale také dejte pozor, abyste neutopili roub. Místo naroubování musí zůstat nad zemí, ale alespoň na šířku dlaně.

V prvních letech je důležité stromek zapěstovat především pomocí řezu, který jste mohli vidět také v příspěvku. V prvních pěti letech jde především o zapěstování kostry, respektive koruny. Obvykle je tvořena 3 až 5 silnými větvemi, které vytvoří základ a kostru celého stromu.

Řez se provádí typicky na jaře, v některých oblastech je možný i podzimní řez, ale není to pravidlo. Nezapomeňte se vybavit nejen čistými ostrými nástroji, ale také balzámem nebo štěpařským voskem, kterým je třeba řez ošetřit. Hrušně bývají náchylnější a v řezu mohou začít zahnívat.

Pro přihnojování stromku je ideální kompost, ale i vyzrálá chlévská mrva. Používat můžete samozřejmě i průmyslová hnojiva typu Cererit určená k přihnojování ovocných stromů. Vhodné je také přidávání rohovinové drti a to jak k organickým tak i průmyslovým hnojivům.

Související články

Zdroje: living.iprima.cz, skrblik.cz