Základem úspěchu je především pravidelná zálivka. Některé druhy, jako jsou třeba petúnie, se vzpamatují i z úplného zvadnutí a po zalití během několika hodin znovu dělají parádu. Některé druhy, například verbena, sice nepravidelnou zálivku také snesou, ale většinou pak již nekvetou tak bohatě. A hlíznatá begonie si nedostatek zálivky nenechá líbit vůbec. Abychom předešli takovým potížím, použijeme samozavlažovací truhlíky. Pokud mají dostatečný prostor pro zásobu vody, tak rostliny udrží zásobovat i celý víkend, třeba když jsme mimo domov.

Chytré zavlažování

Jestliže jsme tento typ truhlíku nepoužili při výsadbě na jaře, můžeme zálivku, například po dobu naší dovolené, vyřešit i jinak. Zahrádkářské prodejny nabízejí různé zavlažovací systémy, které můžeme namontovat na naše truhlíky až dodatečně. Skládají se ze zásobníku vody, jenž tvoří systém plastových trubiček a speciálních kapkovačů umístěných v truhlících. I když tyto systémy nejsou dokonalé, jistě stojí za vyzkoušení.

Hnojení

Velmi důležité je právě nyní pravidelné přihnojování, neboť rostlina potřebuje k vytváření dalších listů a květů pravidelný příjem živin. Nejdůležitější jsou pro ni v tomto období dva prvky, a to fosfor a draslík. Optimálním hnojivem pro toto období jsou hnojiva označená „květ a plod“. Běžná dávka práškového hnojiva je 1 g na litr, při hnojivé zálivce 2x týdně. V době největšího růstu můžeme dávku zvýšit až na 2 g na litr. Květiny budou dělat skutečné divy a dosáhnout převis u surfínií 1,5 m nebude problém. Nikdy však nehnojíme povadlé rostliny - ty nejprve zalijeme vodou, a když se vzpamatují, tak je pohnojíme, jinak by jim roztok hnojiv poškodil kořeny.

Nemáme čas na pravidelné hnojení? Můžeme vyzkoušet pomalu působící granulovaná hnojiva nebo hnojivé tyčinky. Zvláště v období vlhkého počasí, když nemůžeme hnojit zálivkou, zásobí naše rostliny potřebnými živinami.

Podpora kvetení

Průběžné odstraňování odkvetlých květů včetně semeníků je zaručený recept pro nepřetržité a bohaté kvetení. Když vidíme, že rostlinám v truhlíku dochází v druhé polovině léta dech, můžeme se pokusit o jejich záchranu sestřižením. Rostliny zkrátíme na asi 10 cm a opakovaně je přihnojíme. Během dvou týdnů se většinou začnou tvořit nové výhony a truhlík znovu rozkvete.