Pouštní růže z Afriky dobývá svět

Domovinou rostlin rodu Adenium je Afrika, zejména oblasti Tanzánie, Keni a Súdánu, ale tyto vysoce sukulentní rostliny najdeme i na ostrově Sokotra a na Arabském poloostrově. Jejich zdužnatělý kmen tam může mít hmotnost až desítek, nebo i stovek kilogramů.

Adénium je nyní populární především u pěstitelů v asijských zemích (v Thajsku, Indii, Vietnamu, Filipínách) a Jižní Americe (v Brazílii). Středoevropské podmínky ovšem naše pěstitele růst adénia limitují, oproti Asii jsou u nás přírůstky těchto rostlin za jeden rok sotva třetinové. Adénia jsou vhodná do teplých bytových podmínek, i v zimě mají rády teploty nad 16 °C. Lze z nich vytvořit i nádhernou bonsaj.

Pěstování adénií ze semen

Podmanivé kráse květů těchto rostlin jsem před několika roky podlehl i já. Nejprve jsem si objednal dva tisíce semen od pěstitele z Thajska. Semena adénií tak trochu připomínají zrno ovsa a lze jen těžko rozeznat, kde vyraší kořínky a kde děložní lístky. Vyséval jsem koncem dubna do substrátu z písku a perlitu, každé semínko zvlášť do květináče 4x4x4 cm. Semena jsem na substrát nakladl naplocho a konce semen mírně zasypal prosátým pískem o velikosti zrn 1-2 mm.

Vše jsem zavlažil postřikovačem převařenou vychladlou vodou. Květináče jsem umístil na dolní parapet ve skleníku, přikryl fólií, aby substrát tolik nevysychal. Asi po třech dnech, kdy bylo teplé jarní počasí a teploty ve skleníku vystoupaly až nad 30 °C, začala první semena klíčit. Během týdne vyklíčilo asi 90 % semen. Vyklíčené rostliny jsem přemístil na horní parapet a zaléval je jednou za tři dny. Do zálivky jsem přidával Lignohumát a také hnojivo s vyšším obsahem dusíku.

  • Substrát: Adénia pěstuji jednoduše v minerálním substrátu (písek a stavební perlit), povrch zasypávám křemičitým pískem.
  • Zálivka: Adénia zalévám, až když kaudex (ztlustlý stonek, někdy také označovaný jako kořenová hlava) začíná na mírný omak trochu měknout, na jaře častěji, v zimě méně.
  • Umístění: Kdo má skleník, může od dubna do září rostliny pěstovat ve skleníku. Můžeme je pěstovat i na parapetu okna, nikoliv však orientovaného na sever.
  • Kvetení: V teplých slunečných dnech se začnou na rostlinách tvořit poupata. Květy se otevřou během čtrnácti dnů až třech týdnů.

První květy a velké zklamání

Rostliny krásně přirůstaly, a tak jsem druhým rokem vyměnil hnojivo za jiné, které má stejný obsah tří základních prvků. V této době již byly rostliny dosti velké a některé z nich nasadily poupata a vykvetly.

Ale ouvej. Ukázalo se, že jen málo rostlin vykvetlo stejným, nebo alespoň podobným květem inzerovaným na obalu. Podruhé jsem si tedy objednal semena z Tchaiwanu. Výsledek byl v tomto případě sice lepší, ale co se podoby květů týče, ani tak jsem nedosáhl více než 60% úspěšnosti.

Kde sehnat pouštní růži?

V poslední době se i k nám dovážejí roubovaná adénia, u kterých prodejci zaručují tvar i barevnou škálu květů. Tyto rostliny jsou trochu dražší, v cenovém rozpětí od 350 do 1500 Kč i více (v závislosti na velikosti kaudexu). Rostliny lze také objednat přímo z asijských pěstíren, ale letecká doprava je dosti cenově náročná. Mnozí turisté trávící dovolenou v těchto zemích si tyto rostliny přivážejí jako suvenýr ze své cesty.

Pozor si dejte na rostliny dovážené k nám do různých obchodních center. Tam se objevují nejčastěji rostliny množené řízkováním. Ty vám sice pokvetou, ale nikdy neutvoří kaudex.