Celer je kořenová zelenina, která se hodí nejen do polévek, ale i do omáček a jako chutná příloha k masům. S jeho pěstováním můžete začít právě teď, kdy si zasejete jeho semínka. Díky tomu budete mít vlastní kvalitní sazenice zvoleného druhu, které lze pěstovat i v truhlíku na terase či balkónu. A to nejen bulvový, ale i řapíkatý a naťový.

Více o pěstování celeru se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Celer neboli miřík vonný

V našich končinách se celer pěstuje zhruba od 19. století, kdy se k nám dostal z jižní Evropy. Tato rostlina byla známá už ve starém Egyptě, kde se její listy používaly během pohřebních obřadů. Tehdejší planý celer se nekonzumoval, byl totiž k jídlu moc hořký. Staří Řekové později celerové listy bělili, díky čemuž měly jemnější chuť, a od té doby se stal vyhledávanou lahůdkou.

Začněte s pěstováním včas

Protože je celer teplomilnou zeleninou s dlouhou vegetační dobou, a to zhruba 180 až 240 dní od výsevu do sklizně, měli byste začít s výsevem už teď během února. Opožděný výsev bývá příčinou nedostatečného vývinu bulev, a tedy menší sklizni. Jestliže vysejete semínka celeru nejpozději do konce února, budete moci koncem dubna či počátkem května zasazovat statné sazenice, které se vám dobře ujmou a budou se nadále zdravě vyvíjet.

Který bulvový celer si vybrat?

V současné nabídce najdete mnoho kultivarů bulvového celeru, takže je opravdu z čeho vybírat. Liší se od sebe nejen tvarem a velikostí, ale barvou po rozkrojení a vůní. Vegetační doba celeru je však u všech téměř stejná. Oblíbené jsou například odrůdy Albín, Maxim, Cisko, Kompakt, nebo Neon, který má nejsvětlejší dužninu. Nejnovější odrůdy si většinou udržují svůj světlý odstín i po rozkrojení či tepelné úpravě. Stejně tak narazíte na více druhů u celeru řapíkatého i naťového.

Pro celer je důležitý řídký výsev

Nejprve si řádně prolijte výsevný substrát vodou a nechte řádně okapat. Následně jej vložte do nízké nádobky s odtokovými dírami na dně. Každé semínko zasypejte menším množstvím substrátu a lehce přimáčkněte. Nakonec misku přetáhněte potravinovou fólií a dejte na místo s dostatkem světla a teplotou okolo 20 stupňů. Zhruba do 3 týdnů byste se měli dočkat prvních viditelných klíčků. K výsadbě můžete použít menší výsevné recyklovatelné nádobky či rašelinové tablety, které využijete i při výsadbě sazenic, protože je není potřeba odstranit, jsou recyklovatelné.

Správná vlhkost a zálivka

Protože semínka klíčí poměrně pomalu, dbejte na stejnoměrnou vlhkost substrátu. Správná zálivka je nezbytným předpokladem k úspěšnému vyklíčení semen. Nejlepší je substrát lehce rosit vodou z rozprašovače.

Jakmile celer vzejde, je nutné ho přepíchat

Ve chvíli, kdy semínka vzejdou a je jich větší množství v těsné blízkosti u sebe, je nutné je tzv. „přepíchat“. Je však nutné být maximálně opatrný, protože rostlinky jsou velmi malé, jemné, a tedy i choulostivé. Zahuštěný porost byste tedy měli přepíchat, aby mohly vyrůst silné a pěkné sazenice, a to na vzdálenost asi 3 cm od sebe. Za několik týdnů, když povyrostou, je potřeba je přesadit ještě jednou, tentokrát na vzdálenost asi 8 cm do sadbovačů po jedné rostlině.

Postarejte se o kořínky

Během každého přesazování byste měli zkrátit kořínky asi o jednu třetinu až polovinu. Díky tomu se kořenový systém bude lépe a košatěji vyvíjet.

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.skrblik.cz, www.jakpestovat.cz