Šater je absolutně nenáročná květina, kterou většina z nás zná jako součást aranžovaných květin, kterým dodá křehkou podobu. A stejně tak působí i v záhonech. Sázely na ně už naše babičky, a to pro svou nenáročnost a odolnost. V posledních letech se opět hlásí o slovo, a proto vám připomeneme, co mu vyhovuje, aby se mu u vás dařilo.

Šater latnatý (Gypsophila paniculata)

Původem pochází tato teplomilná a vytrvalá květina z oblastí jihovýchodní části Střední Evropy a nejvíce se vyskytuje ve volné přírodě na Balkánu, ale i v oblastech východní Evropy, také v Asii, Austrálii, na Novém Zélandu, Austrálii či v Severní Americe. Narazit na ni můžete i u nás, a to na jižní a jihovýchodní Moravě.

Proč se mu říká nevěstin závoj?

Výstižné pojmenování si květina získala díky bohatému množství drobných bílých kvítků, které dokonale připomínají svatební krajku, jež dekoruje dámské svatební šaty. Samotný latinský název vychází ze slova „gypsos“, což znamená „vápno“ a „phile“ jako „přítelkyně“. V Anglii se květině říká také docela poeticky, a to „Baby´s Breath“, tedy „dech děťátka“.

Vybrat si můžete z mnoha druhů

V současné nabídce je mnoho odrůd s různou barvou květů, která je nejčastěji bílá, růžová a fialková. Pěstovat lze jednoleté i dlouhověké druhy, jež mohou být pnoucí i převislé. Stejně si můžete dopřát nízký, střední či vyšší druh. Zajímavého efektu dosáhnete v zahradě jejich vzájemnou kombinací. A protože je rostlina mrazuvzdorná, bude se vám s každým dalším rokem nádherně rozrůstat a tvořit nepřehlédnutelné bílé závěje. Šater se hodí i k řezu a ve váze vám bude dekorovat domácnost poměrně dlouho.

Šater touží po slunci

Květinu si můžete snadno vypěstovat ze semen, výsev byste měli provést v období od března do dubna. V případě, že si koupíte již předpěstované sazeničky, zasaďte je během června či července. V každém ohledu rostlině dopřejte naprosto slunné místo, kde nebude ohrožena větrem. Sazenicím vždy dopřejte dostatek místa, protože se budou poměrně rychle rozrůstat. Nízké druhy se uplatní ve skalkách, vyšší v trvalkových záhonech.

Dopřejte šateru vhodnou zeminu

Nejlépe rostlina prospívá v obyčejné hlinitopísčité až kamenité propustné vápenité půdě se zásaditější reakcí. Stejně tak jí nevadí štěrkovité záhony. Pozor si dejte na přemokřenou a jílovitou zeminu, která šateru dobře nedělá, většinou v ní po nějaké době zahnívá. V případě, že máte na zahradě jiné podloží, vykopanou jámu na novou sazenici vysypejte štěrkem a dosypte zeminou smíchanou s kompostem a pískem.

Jak se zálivkou

Pokud jste se rozhodli pro nižší odrůdy, budete to mít skoro bez práce, protože jsou velmi odolné a sucho jim v horkém létě nevadí. Vyšším odrůdám dopřejte mírnou zálivku. V případě, že pěstujete šater v nádobách, je nutná pravidelná dodávka vody a občasné rosení.

Jak to má šater s přezimováním?

Rostliny pěstované venku na zahradě snášejí zimu díky své odolnosti poměrně snadno, ale není od věci dopřát jim ochranu před holomrazy například chvojím. Květiny v nádobách přemístěte do chladnějších nevytopených prostor a omezte zálivku.

Zdroje: www.sazenicka.cz, www.zahradaapriroda.cz, www.magazinzahrada.cz