Zdroje: www.ceskestavby.cz, living.iprima.cz

Ostálky vás budou těšit až do zimy

Ostálky čili cínie jsou okrasné květiny, které jsou oblíbené právě na podzim díky tomu, že dlouze a barevně kvetou. I když nás na podzim může těšit i řada jiných kvetoucích rostlin, cínie nabízejí pestrou škálu výrazných sytých barev. Cínie jsou převážně letničky a různé odrůdy se liší nejen bohatostí květu, ale také vzrůstem. Můžete se poroto setkat s cíniemi nizoučkými, dorůstajícími jen okolo 20 cm, ale také s jejich vysokánskými kolegyněmi, které mohou dosáhnout téměř jednoho metru.

Nenáročné ostálky pokvetou jen na slunci

I když jsou cínie vyhledávanými rostlinami, jejichž dlouhé kvetení až do prvních mrazíků s nich dělá nádherné podzimní společnice, na jejich výsev musíte myslet samozřejmě na jaře. Vysévají se do nádob nebo záhonů už od konce března. Výsev na konečné stanoviště je v případě cínií nejlepší, ale předpěstování a sadba semenáčků je také možná.

Ostálky milují dostatek slunce i vláhy, ale nejsou nijak náročné. I když pochází ze střední a severní Ameriky, ostálkám se u nás daří velmi dobře a těší bohatým kvetením po celou sezonu, respektive od května do listopadu. Jsou to také květiny vhodné k řezu, takže celé léto i podzim mohou zdobit na vašem stole.

Jak se postarta o ostálky na podzim?

Aby vám cínie krásně kvetly až do mrazíků, musí mít především hodně světla a dostatek vláhy. Pokud je podzim sušší, zalévejte cínie i nadále a budou vás těšit ještě dlouho. Důležitý je také dostatek prostoru, který nesouvisí jen s rozvojem rostliny, ale přílišná hustota rostlin vede k častějšímu napadení houbovými onemocněními. Na podzim kolem ostálek ukliďte, ostříhejte vadnoucí zeleň a dopřejte tak ostálkám vzdušnosti. Cínie déle vydrží také díky okopávání a přihnojování, ale s tím už na podzim zbrzděte a používejte podzimní nedusíkatá hnojiva.

Související články