Listí, zeleninové zbytky, zahradní odpad, ale i káva nebo podrcené vaječné skořápky. Z toho všeho, a dalších organicky rozložitelných věcí, se skládá kompost. Všechno toto slouží jako potrava pro mikroorganismy, houby, hmyz a žížaly, kteří z kompostu tvoří zlato pro zahradníky a jejich zahradu. Kompost totiž obsahuje všechny hlavní i vedlejší živiny, které rostliny potřebují k životu. Navíc také zlepšuje strukturu půdy, jež je pro rostliny domovem.

Jen dobrý kompost

Nejlepší kompost je starý kompost. Je černohnědé barvy, vlhký, drobivý a jednotné textury. Tento humus je pro rostliny nejlépe stravitelný.

Částečně rozložený kompost prospívá také půdě. Krmí žížaly a půdní bakterie. Ty pak kompost zpracovávají a rozkladné procesy vytvářejí teplo. Právě to potřebujeme pro jarní výsadbu. (Zdroj: harvesttotable.com)

Jak kompost zapracovat

Mnoho zahrádkářů pěstuje rostliny pouze v kompostu. Pro některé rostliny však tato metoda není vhodná. Mohou se totiž spálit. Proto je vždy lepší zkombinovat kompost s půdou a nechat prostor kořenům. Živiny z rozkládajícího se kompostu si budou brát postupně.

Nejdřív si vyměřte plánovaný záhon a z něj odstraňte hlínu do hloubky cca 35 cm. Dejte ji na bok, použijete ji později. Do vytvořené díry pak navezte kompost a rozprostřete ho. Přidejte tolik kompostu, aby vrstva měla kolem deseti centimetrů. Poté díru zaplňte částí zeminy. Jelikož jste 10 cm věnovali kompostu, trochu hlíny vám zbude. Z ní můžete vytvořit val, který bude obíhat záhon. Tento val poslouží na ochranu rostlin. Nejdříve však na celý záhon položte černou netkanou textilii a nechte ji tam několik dní. Zemina se krásně prohřeje.

Sadba a ochrana

Do prohřáté zeminy sázejte otužilou jarní zeleninu jako cibuli, ředkvičky, saláty, špenát, listovou zeleninu. Nyní záhon přikryjte bílou textilií, kterou zatižte až za valem. Tím pádem se textilie nadzvedne a vytvoří tak nad rostlinami stříšku.

Díky tomu budou chráněné proti jarnímu studenému vzduchu. Jakmile se oteplí, textílii sundejte. Nyní jsou vaše sazenice vyživovány nejen účinným přírodním podlahovým topením, ale také sluníčkem. (Zdroj: www.jakpestovat.cz)