Pařeniště ocení každý pěstitel, který potřebuje předpěstovat a urychlit zeleninu nebo okrasné květiny. Skvělou volbou je ovšem pařeniště přenosné, které můžete na zahradě přemisťovat tam, kam právě potřebujete.

Příprava materiálu

Jaký materiál budete potřebovat? Hlavní jsou prkna a nemusí být právě nová, už vůbec ne ohoblovaná. Dále zapátrejte ve svém okolí po větším zachovalém rámu od zrcadla, který bude sloužit jako víko pařeniště. Bude nutné ho vyplnit buď silným igelitem nebo polykarbonátem. Výroba pařeniště předpokládá mírnou kutilskou zručnost a samozřejmě vybavenou dílnu vhodným nářadím, připravte si proto okružní pilu, přímočarou pilku, aku vrtačku, šroubovák, vruty do dřeva. Velikost vašeho pařníků závisí na velikosti rámu, kterým se bude zakrývat. Pařeniště musíme vyrobit o něco menší než je zrcadlový rám, aby dešťová voda stékala po rámu mimo pařeniště a ne dovnitř.

Práce v dílně

Budete potřebovat čtyři dlouhá a čtyři krátká prkna na korpus pařeniště, které bude složeno ze dvou rámů. Vrchní rám bude mít přední stěnu nižší, boční prkna tedy musíte zešikmit. Prkna si nejprve dobře naměřte a pak je zkraťte na požadovanou délku. Aku vrtačkou a pomocí vnitřních rohových hranolků krátká a dlouhá prkna sešroubujte do rámu. Krátká a dlouhá prkna vrchního šikmého rámu nespojujte dohromady, budete je pak moci skládat na sebe jak potřebujete mít vysoké pařeniště kvůli rostoucím rostlinám. Rohový hranolek u spodního rámu musí být mírně vyšší než rám, naopak rohové hranolky u vrchního rámu musí být kratší odspodu, aby se na sebe oba rámy mohly nasadit. Zkosené boky horního rámu jsou proto, aby víko pařeniště nebylo rovné a neulpívala na něm voda.

Polykarbonát nebo igelit

Nyní přichází na řadu výplň zrcadlového rámu. Ideální je polykarbonátová deska, kterou si nejdříve pečlivě naměřte. Měla by být o něco větší než chybějící zrcadlový výplň, abyste ji k rámu mohli přišroubovat.

Zajistěte víko

Posledním krokem je připevnění víka k rámu pařeniště, což uděláte snadno pomocí pantů a vrutů do dřeva. Víko k rámu připevněte z delší a vyšší strany. Případnému vyvrácení víka a jeho pantům zabráníte instalováním silnějšího provázku nebo řetízku ze stran rámu pařeniště. Neměli byste zapomenout ani na podpěru, díky které budete moct pařeniště větrat. Na víko přišroubujte delší petlicový uzávěr s několika oky a kolíček ve stěně pařeniště, na který se dle potřeby petlice navlékne.


Zdroje:www.gardenersworld.com, ceskykutil.cz