Mrtvice čili apoplexie

Mrtvice nejčastěji postihuje peckoviny. Apoplexie čili mrtvice značí částečné nebo celkové odumírání stromu, které se v našich podmínkách projevuje především na meruňkách, broskvoních, třešních a slivoních. Mrtvice má mnoho příčin a potencionální problém lze u stromů vysledovat dříve, než k ní dojde. U peckovin je důležitým signálem nebo součástí příčiny klejotok.

Předejděte mrtvici, dejte si pozor na klejotok

Klej čili lep a tok neboli vytékání. Lepivé kapky mízy se objevují na kmeni nebo větvích peckovin a signalizují změny na kůře stromu. Vlastně jde o poranění, které může mít řadu příčin. Takovými jsou popraskání vlivem počasí, napadení houbami nebo škůdci. Místo, kde je kůra stromu poraněná, pokryjí kapičky nebo větší výron klejotoku. Takové poranění je ideální vstupní branou pro různá onemocnění, která se stromem šíří. Proto je vhodné místa výronu ošetřit.

Jak ošetřit strom

V místě výronu je vhodné ránu obnažit a odstranit pletivo až do místa, kde je strom zdravý. Stejně se postupuje v případě, že se na stromech začne projevovat onemocnění. Celou větev je potřeba odstranit a spálit. I listí spadené ze stromu nenechávejte na zahradě a rozhodně nekompostujte. Ránu je nutné vyčistit dezinfekčním roztokem a zatřít balzámem, který obsahuje fungicidy, abychom stromu pomohli se zacelením a nevystavovali jej dalším nemocem.

Mrtvici předejdete správnou péčí

Neberte napadené větve na lehkou váhu. Projevy napadení hub jako jsou Leucostoma cincta a Leucostoma persooni nebo Clasterosporium carpophilum, hlízenkou čili monilií či bakterií Pseudomonas syringae jsou všechno závažná onemocnění. Pokud stromy nezbavíte napadení, bude se přes zimní období stromem šířit a příští rok může skončit právě mrtvicí. Ať už vám mrtvice zničí půlku nebo celý strom, bude to velká ztráta a léta péče přijdou vniveč. Navíc se napadení z jednoho stromu větrem rozšíří na další stromy v zahradě nebo sadu. Stejné poškození a ohrožení zdravotního stavu znamenají pro peckoviny škůdci.

Na co pamatovat, aby nepostihla strom mrtvice?

O náchylné peckoviny se starejte se zvýšenou péčí.

  • Pro nový stromek zvolte nejvhodnější možné stanoviště, vyhýbejte se vlhku a chladu.
  • Zbavte zahradu starých nemocných stromů
  • Zabraňte poškození kmenů mrazy a stromy natírejte vápenatým mlékem, případě obalte kmen ochrannými materiály
  • Ošetřujte rány, dezinfikujte a natírejte balzámem
  • Řez peckovin provádějte v době rašení nebo po sklizni, kdy má strom dostatek mízy, aby se rány dobře hojily. Řezy ošetřujte vosky nebo balzámy.
  • Kontrolujte napadení stromu, nemoci odhalí pokroucené až spálené listy a špatně se vyvíjející plody.
  • Napadené části stromu, opadané listí i plody spalte.
  • Stromy chraňte proti škůdcům a onemocněním postřiky. Hmyz eliminujte feromonovými lapači, lepovými deskami a kmeny s lepovou pastí.

Zdroje: izahradkar.cz, www.receptyprimanapadu.cz