Ke konci léta noční teploty občas klesají pod 5 °C, a to by mohlo letněné rostliny nepříjemně poškodit. Na jednu dvě noci je můžeme ochránit netkanou textilií nebo přenést na teplejší místo, ale když jsou noční teploty nízké už pravidelně, nezbývá, než rostliny přestěhovat do bytu.

Výstupní prohlídka

Před touto akcí je prohlédneme a „vyladíme jim formu“. Především se musíme přesvědčit, že na nich nejsou žádní škůdci a choroby. Pečlivě kontrolujeme především spodní stranu listů a vegetační vrchol, což jsou místa, která mají škůdci nejraději.

Pamatujme při tom, že k úplné likvidaci případných škůdců většinou musíme postřik opakovat v rozmezí několika dnů. Nesmíme zapomenout ani na černé pasažéry v podobě slimáků a hlemýžďů, kteří se mohou schovat v substrátu či pod květináčem. Často také zjistíme, že nádoba už nevyhovuje nebo je květináč prasklý či odlomený.

Přesazování na konci léta

I když se doporučuje přesazovat pokojové rostliny především na jaře, i konec léta je akceptovatelný. Jsou-li letněné rostliny v dobré kondici, nový prostor v květináči snadno a rychle prokoření. Při přesazování volíme o něco větší květináč (většinou o asi 3 cm), a používáme pokud možno co nejkvalitnější substrát určený pro druh rostlin, které přesazujeme. Rostlina by měla po přesazení růst ve stejné hloubce jako před ním. Jestliže chceme z estetických důvodů použít podstatně větší nádobu, je lepší ji vyplnit inertním materiálem typu keramzit a rostlinu i s původním květináčem do ní zapustit.

Další péče

Mezi další úpravy patří odstranění žloutnoucích a poškozených listů, v případě potřeby musíme vzít do ruky i zahradnické nůžky. Poté už můžeme rostliny nastěhovat domů.

Nesmíme ale zapomenout na pravidelné přihnojování, na které byly zvyklé v době letnění. Budou rády, když je občas přestříkneme postřikovačem s vodou, aby si plynuleji zvykaly na nízkou vlhkost vzduchu v místnosti.