Především ovocným stromům a keřům prospěje nastýlka ze surového kompostu (takového, ve kterém ještě dobíhají rozkladné procesy a má hrubší strukturu) nebo uleželého hnoje. Dřeviny pohnojí, podpoří práci půdních mikroorganismů a chrání půdu před promrznutím – zvláště pokud navrch ještě nasteleme vrstvu listí nebo slámy.

Zalévat na podzim?

Podzim sice není tak suchý, jako loňský, ale přebytkem vláhy zahrady rozhodně netrpí. Stálezelené dřeviny (buxusy, cesmíny, zimolezy, rododendrony, bambusy, vřesy, vřesovce aj.) ještě před příchodem mrazů zalijeme – vůči zimnímu nedostatku vláhy nejsou tak odolné jako stromy a keře, které shodí listy. Zálivku potřebují především neopadavé listnáče. Vláhu uvítají i jehličnany, díky úspornějším tenkým jehlicím však na zimní sucho tolik netrpí.

Ochrana před holomrazem

Na sněhovou pokrývku se spoléhat nemůžeme - nemusí napadnout, nebo bude příliš tenká. K choulostivým keřům, jako jsou například šlechtěné růže či ibišek bahenní, proto přihrneme kompost, listovku nebo piliny, aby izolovaly kořenové krčky i kořeny. Svrchu je můžeme chránit podobně jako citlivější trvalky – u větších keřů jsou ideální smrkové větve, opřené přímo o ně nebo o lehkou konstrukci. Za silných mrazů a větrů můžeme přidat netkanou bílou textilii – pro zimní použití bývá v nabídce i silnější varianta. Za silnějších holomrazů ochrana prospěje i komuli Davidově, ibišku syrskému, tamaryšku a dalším relativně odolným dřevinám. Také popínavé rostliny lze při hrozbě silných mrazů zabalit do netkané textilie nebo papíru. Do této ochrany nebalíme dřeviny předčasně, ale měli bychom ji mít po ruce.

U stromkových růží se nejcitlivější místo, kde byly naroubovány, nachází ve výšce – pod korunkou. Proto je před zimou musíme buď ohnout a korunku i s krčkem zahrnout kompostem a mulčem, nebo obalit několika vrstvami netkané textilie a obložit chvojím nebo slámou.

Pozor na mlsné srnčí a sníh

Pokud si na kůře a lýku mladých stromků pochutná zajíc nebo srnec, odumřou. Stromky je třeba důkladně chránit. Stačí jednotlivé sazenice obestřít pletivem – před srnami je ochrání výška 150 cm, před daňky je třeba plot vysoký 180 cm. V oblastech se štědrou sněhovou pokrývkou, která může zmrznout a zvířata udržet na povrchu, je třeba přičíst i její výšku.

Keře s rozložitými nebo křehkými větvemi může poškodit i samotný těžký sníh. Svážeme proto větve k sobě, nebo je ochráníme stříškami z prken.