Zdroje: zahradkarskaporadna.cz, www.novinky.cz, www.prozeny.cz

Podzimní práce na zahradě

Předzahrádka, zahrada i záhony se pomalu začínají chystat k posezónnímu odpočinku, ale právě podzim je stále aktivním obdobím, kdy práce venku ještě nekončí. Každý, kdo pěstuje zeleninu, ovoce, ale také okrasné rostliny, ví, že o půdu se musí pečovat. Podzimní péče je neméně důležitá a velmi na ní závisí úrodnost v příštím roce. Na řadu přichází také rytí a hnojení.

Jakými pracemi začít přípravu záhonů?

V každém případě zbavte záhony plevelů. Ano, tato činnost ani podzimem nekončí. Protože bude následovat rytí, určitě pořádně vyplejte, abyste si nezapravili do půdy části rostlin, či jejich semena. Hluboko kořenící plevel a části rostlin můžete odstraňovat také během rytí, ale jde jen o dočištění.

Podzimní rytí záhonů

I když se dnes z různých zdrojů můžete dozvědět i o technikách pěstování bez narušení půdy, u nás se tradičně na podzim půda ryje. Ke každoročnímu rozrušení půdy nepatří jen rýč, ale také organický materiál, který byste měli do této půdy zapracovat.

Může to být zelené hnojení, posekaná tráva či hnůj, ale i listí. Použitelné jsou však i další organická hnojiva jako slepičince, ty je však dobré nechat napřed zakvasit. Pamatujte že i chlévská mrva je hnojivo, se který je třeba nakládat obezřetně. Na každý metr čtvereční stačí 1 - 2 kg hnoje, podle toho, jak moc na živiny náročnou zeleň budete chtít na místě v budoucnu pěstovat.

Ryjte tak, že si uděláte první brázdu, ze které rozhodíte materiál na zbytek záhonu. Budete chodit brázdou a rýt další řádek, ze kterého překlopíte půdu do brázdy, tím vám vznikne nová brázda. Do té přijde materiál z dalšího rytého řádku, a tak řádek po řádku a brázdu po brázdě zryjete celý záhon. Zrytý materiál nepošlapejte, choďte jen vzniklou brázdou.

Zryté záhony nechejte týden odpočinout, přidejte ještě vrstvu dobře vyzrálého kompostu a zapracujte jej jen zvolna hráběmi do nejsvrchnější vrstvy.
Vyvarujte se použití vápna a hnojení zároveň. Vápno má totiž neblahý vliv na dusík v půdě, který jste právě organickými hnojivy do půdy přidali.

Související články