Temně modré šťavnaté bobulky se sice objevují i na starých větvích, ale bývají malé a mají tendenci vysychat ještě předtím, než dozrají. Od třetího roku po výsadbě je proto třeba kanadskou borůvku každoročně zmlazovat a staré odplozené výhony odřezávat těsně u země. Postupně se tak zbavíme všech větví starších 4 let.

První léta

Protože kanadská borůvka rychle obráží, není vhodné ji stříhat na podzim. Nově rostoucí výhonky by se musely vypořádávat s mrazem a rostlina by se zbytečně vysilovala. K řezu tedy přistoupíme raději časně zjara. Nejprve odstraníme omrzlé větvičky a slabé či poškozené výhonky. Tím se keř posílí a prosvětlí.

Pokud borůvku pěstujete třetím rokem a stříháte ji poprvé, možná si nejste jisti, kam přesně stříhnout. Nic nezkazíte, když odstraníte nejslabší výhony ze středu rostliny a ponecháte asi 5 až 8 výhonů postranních a silných. Po šestém roce výsadby se keř dostává na vrchol plodnosti. V té době by měl mít něco mezi 7 až 12 pěknými výhony různého stáří, ovšem veškeré dřevo starší 4 let musí pryč. Rostlině by jen kradlo výživu a plodilo malé neduživé bobulky.

Na staré keře radikálně

Kanadská borůvka může na zahradě vydržet dlouhá léta. Máte-li keř starší deseti let a zdá se vám, že už mele z posledního, klidně ho v předjaří seřízněte celý. Borůvky se na něm sice tento rok neurodí, ale od příštího roku bude keřík zase mladík a bobulky budete sklízet jedna radost.

Náš tip:

Pěstování kanadské borůvky má nevýhodu v tom, že na první plody čekáte několik let, a navíc pro ni musíte vychytat tu správně kyselou půdu a takové stanoviště, kam v létě nepálí přímé slunce, ale ani sem nepadá věčný stín. Poslední dobou proto stoupá zájem o borůvku kamčatskou. Z hlediska botanického sice nejde o borůvku, ale zimolez, avšak bobule jsou borůvkám podobné barvou i chutí. S tímto alternativním keříkem je práce podstatně méně, stříhá se až od čtvrtého roku, a to zpravidla už na podzim. Kamčatská borůvka kromě toho není tak náročná na půdu ani hnojení a plodí prakticky ihned. Samozřejmě je ale nakonec na každém zahradníkovi, co mu více vyhovuje.

Zdroje: www.pestik.cz, www.zahrada155.cz