Rybíz

Na zahrádkách vidíme nejčastěji červený a bílý rybíz buď keřového nebo stromkového typu. Oba dva typy je nutné v začínající sezóně prořezat. Nejprve odstraňte všechny mrtvé nebo staré větve, které téměř neplodí. U keřové formy si ale dejte pozor, abyste nechali u kořene alespoň tři až čtyři silnější výhony. U stromkového rybízu jich nechte sedm až devět. Poté zkraťte jednoleté výhony, a to až o polovinu. Nechte dva až tři pupeny. Slabší větvičky neodstraňujte, jen je zkraťte na jeden pupen.

Rybíz je rostlina, která plodí na dvou až tříletém dřevě. Proto počítejte s tím, že ve třetím roce by měl mít rybíz ideálně tři až čtyři silné větve, 4-5 dvouletých a stejný počet jednoletých. U straších keřů se zaměřte na zmlazovací řez. Na jaře odstraňte třetinu nejstarších větví nebo ty výhony, které neplodí nebo rostou směrem k zemi. Staré větvičky poznáte podle tmavší kůry.

Angrešt

Chutné plody angreštu jsou chráněny ostrými trny, proto buďte při prořezávání opatrní. Díky tomu, že plodí již na jednoletých výhonech, po výsadbě větvičky zkraťte o 3/4 jejich délky.

Starší keře můžete prořezávat dvěma způsoby, záleží jen na vás, zda chcete bohatou úrodu nebo velké plody. Pokud dáváte přednost velkým plodům, každý rok zkracujte všechny nové výhony rostoucí na kosterních větvích. Pokud je vaše priorita bohatá úroda, odstraňte celé starší větve.

Maliník

Tento keř se nám odměňuje sladkými plody, které neodmyslitelně patří k létu. Řez maliníku závisí na době, kdy plodí.

Pokud maliny sklízíte v průběhu července, řez je nutný udělat na podzim. Pokud sklízíte v srpnu a na začátku září, řez se provádí na jaře. Plody totiž rostou na výhonech, které vyrostou během sezóny. Na ploše, kde máte keře maliníku si ponechte 8-10 dobře vyvinutých výhonů. Keře tak budou mít dostatek světla i proudícího vzduchu. Během vegetace odstraňte všechny výhony, které jsou suché, slabé nebo přebytečné. Nechte 6-8 větví, kterým mírně zkrátíte vrcholky.

Zdroje: www.bbc.co.uk, www.zahrada-centrum.cz