Zdroje: tema.ceskenapady.cz, m.instory.cz

Mohou všechny maliníky plodit celé léto?

Pokud vás navnadil titulek, že můžete sklízet maliny celý půlrok, tak vězte, že jde rozhodně o remontantní neboli stáleplodící druhy. Jejich řez je proto odlišný. U klasických jednou plodících druhů řez provádíme vystříhávání výhonů, které již odplodily a ponecháním nových zelených výhonů na následující rok, což však u remontantní a stáleplodících druhů neplatí. Také období vhodné k řezu se různí.

Řez remontantních a stáleplodících maliníků

Jak tedy postupovat u těchto druhů maliníků, které nesou ovoce v několika vlnách či postupně od začátku léta až do podzimu? Řez maliníků remontantních a stále plodících je jiný. Tento řez je možné provádět už po konci sklizně na podzim a pak i během zimy.

Řez se provádí ostrými nůžkami na výhonu pod uschlými květy minulého roku. Na takovém výhonu bude plodit maliník nejdřív. Pokud výhon zastřihnete nízko, jen několik centimetrů nad úrovní půdy, pak z tohoto místa vyraší nové výhony, které plodí o něco později. Proto pokud toužíte po dlouhém období sklizně, pak polovinu loňských výhonů zakraťte pod uschlým květenstvím, ale v živé zelené části výhonu a druhou polovinu u země. Docílíte tím natažení sezony, v níž budou vaše maliny plodit.

Jak prožezává maliníky zkušený pěstitel?

Pokud vás zajímá, jak se k řezu postavit, ale také chcete vědět víc o pěstování veškerých maliníků, podívejte se na toto pěkně zpracované video z repertoáru kanálu Plodná zahrada, kde pan Per detailně popisuje, jak se starat o různé maliníky:

Zdroj: Youtube

Nutno dodat, že někteří majitelé remontantních a stále plodících odrůd naopak doporučují radikální zkrácení veškerých prutů maliníku. Sice se tím období sklizně o něco zkrátí a úrody se dočkáte o něco později, nicméně bude naopak velmi bohatá. Odvážní sekají hustý porost jednoduše sekačkou na trávu avšak to není vhodný způsob, výhony mohou být poškozené a polámané. Řez nůžkami je rozhodně vhodnější.

Související články