Názory na řez ořešáku se značně liší a jsou i takové, které tvrdí, že není potřeba. Kdysi stromy nebylo nutné prořezávat, v současné době se však již tvarují. I díky tomu, že je většina stromů roubovaných.
Proto stromy plodí už ve druhém až třetím roce a někdy dokonce již ve školce druhým rokem po roubování. Z důvodu předčasného plození pak dochází k růstovým deformacím koruny stromů. Některé plodící větve zpomalí svůj růst a naopak ty, které neplodí, se bujně rozrůstají. Strom je pak nerovnoměrný, mladé korunky jsou často značně vychýlené a úroda se postupně snižuje.
Více o řezu ořešáku se dozvíte z následujícího videa:
Ořešák královský
Původem pochází tento opadavý strom z oblastí Balkánského poloostrova, kde často dorůstá do výšky 30 až 40 metrů. Historicky je známý již z doby kamenné. Plodem jsou vlašské ořechy, které dozrávají zhruba od konce srpna do konce října a jeden zdravý strom dokáže vyplodit až 50 kg ořechů. Ořešák plodí první plody zhruba v 7 až 9 letech svého života. Preferuje slunce, teplo a dostatek vláhy. Výhodou je, že je značně nenáročný a mrazuvzdorný.
Košatá koruna
Pokud jste s ořešáky teprve před výsadbou, myslete dopředu na to, kam je vysadíte. Počítejte však s tím, že se stromu značně rozroste koruna i do šířky 5 až 10 metrů. Aby se strom nevyčerpal a byl v kondici, je nutné jej udržovat prořezáváním.
Vždy jen kvalitní nástroje
Než se do samotného řezu ořešáku pustíte, připravte si správné zahradní nářadí. Využít můžete buď ostré vydezinfikované zahradnické nůžky, anebo prořezávací pilku. Držte se pravidla, že byste nikdy neměli ořezat více než 1/3 celkového množství větví.
Bujná kštice musí pryč během léta
Pokud máte již vzrostlý strom a od jara se značně rozrostl, prořežte ho ještě v polovině léta do konce července, kdy je plně olistěný, doporučují zkušení pěstitelé. Míza v něm prý totiž začne proudit až na podzim, tudíž nebude v tuto dobu z ran vytékat a ty rychle zarostou. Strom tudíž nebude vystavený žádné případné infekci a jiným závažným chorobám. Odstraňte větve, kde by postupně rostly čím dál menší ořechy a rány zasypte pro jistotu popelem či potřete zahradnickým voskem.
Další řez až na jaře
Odumřelé větve na konci sezóny neodřezávejte, raději počkejte až na jaro. Pak odstraňte veškeré pomrzlé a uschlé výhony, které by strom jen vysilovaly.
Zbytky z prořezu lze i kompostovat
Přestože nelze prořez ořešáku hodit na kompost jen tak, protože jeho rozklad je poměrně dlouhý, kompostovat jej můžete. Smíchejte ho vždy s jiným listím nebo kompostovaným materiálem v poměru 1:5. Tím se rozklad zbytků ořešáků značně urychlí.
Související články
Zdroje: www.vtwonen.nl, www.region.rozhlas.cz, www.skrblik.cz